fbpx

NS gaat reizigers genderneutraal aanspreken: Beste reiziger

28 jul 2017 11:50

Treinreizigers van de NS worden met ingang van de nieuwe dienstregeling niet meer aangesproken als ‘Dames en heren’ maar met het sekseneutrale ‘Beste reizigers’.

Per dag worden er in NS-treinen ongeveer 24.000 automatische omroepberichten afgespeeld. Deze teksten worden aangepast. Op alle stations spreken de menselijke omroepers de reizigers wekelijks gemiddeld 70.000 keer aan. Machinisten, conducteurs en omroepers krijgen de instructie om de passagiers vanaf december genderneutraal toe te spreken.

De wijziging wordt officieel ingevoerd op 10 december van dit jaar. NS-baas Roger van Boxtel zegt hierover: “Een kleine wijziging, maar tegelijkertijd is het toch ook heel logisch om onze reizigers aan te spreken met wat ze voor ons zijn? Namelijk beste reizigers. Onze mensen op de trein willen graag dat iedereen zich welkom voelt. In persoonlijke gesprekken is het natuurlijk aan de conducteur zelf hoe hij zijn of haar gastvrijheid invult. Iedere reiziger is ons even lief.”

De beleidswijziging van de NS past in een maatschappelijke trend die al langer gaande is. Vorig jaar besloot bijvoorbeeld het bedrijf achter de OV-chipkaart dat de geslachtsaanduiding op de kaarten zou verdwijnen. Donderdag maakte de gemeente Amsterdam bekend haar ambtenaren en bestuurders te verzoeken inwoners voortaan aan te spreken met bijvoorbeeld ‘Beste mensen’ of ‘Geachte aanwezigen’ in plaats van ‘dames en heren’. Ook in de Londense metro is eerder deze maand het welbekende ‘Ladies And gentlemen’ vervangen door ‘Good morning everyone’ (Goedemorgen allemaal). Het voorbeeld van Londen heeft NS aan het denken gezet en is voor het spoorbedrijf reden geweest om het beleid ook te wijzigen.

Ook bij treinvervoerder Arriva wordt het “Beste dames en heren” mogelijk vervangen door het neutrale “Beste reiziger”. Dat zegt een woordvoerder tegenover het ANP. “We zetten het onderwerp intern op de agenda,” zegt het bedrijf. Arriva zegt verder uniformiteit in de stationsomroepen in Nederland belangrijk te vinden.

De PVV reageert fel op het plan van de NS. De tweede partij van het land spreekt over D66-gedram. De NS is totaal de weg kwijt, twittert PVV-leider Geert Wilders. PVV-Kamerlid Roy van Aalst vraagt de regering er bij de NS op aan te dringen de “verantwoordelijke D66-mutsen die dit bedacht hebben” te ontslaan. NS-directeur Roger van Boxtel is lid van D66. Met het vrijgekomen geld zouden de echte problemen op het spoor aangepakt moeten worden, zoals de vele vertragingen en de mishandelingen van conducteurs, aldus Van Aalst.

De PVV’er wil ook weten wat er gebeurt met NS-personeel dat weigert mee te werken. Zijn partij kan zich goed voorstellen dat conducteurs en machinisten het belachelijk vinden om zich verplicht genderneutraal te uiten, zo stelt hij verder.

(c) ANP / Treinreiziger.nl

0 0 stemmen
Artikel waardering
22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dries Molenaar
6 jaren geleden

“Beste reiziger” is op zich al beter dan andere plechtige openingen. Het maakt duidelijk dat het NS personeel met het transport bezig is en niet met een zooi toevallig aanwezig volk. Alleen de motivatie is hier szeer dubieus. Hoe groot is dit de groep voor het hoofd gestotenen? LGBTetc is zijn hoogst 1%. De LG zijn het grootste deel daarvan en zijn gewoon heren en dames. Voor minder dan een promille zou er plots speciale voorzieningen getroffen moeten worden.

lezer
6 jaren geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Een reactie waar ik me van harte bij aansluit. Los van deze kwestie: er is steeds meer ‘beweging’ bij bedrijven en organisaties om standpunten in te nemen in thema’s die politiek zijn. Het zou jammer zijn als dit vroeger neutrale middenveld nu opeens slagveld wordt bij het uitdragen van politieke standpunten t.a.v. bijv. Zwarte Piet / varkensvlees / genderissues etc..

AC Snijder
6 jaren geleden

Beste honden en kattenbezitters,over enkele seconden bereiken wij station Rotterdam centraal,denk bij het uitstappen aan uw eigendommen en vergeet niet te checken

F.F.W. Beijerling
6 jaren geleden

Waarom niet simpelweg: “Uw attentie alstublieft …!”
Of, liever nog, helemaal geen aanhef; die attentie eisende beltoon, die nu ook al luidt, dunkt mij voldoende afdoende.

dries molenaar
6 jaren geleden
Antwoord aan  F.F.W. Beijerling

Dan doet u dat. De rest van de wereld probeert het wat beschaafder aan te pakken door eerst een vriendelijkheid uit te spreken. Moeilijk, hè?

F.F.W. Beijerling
6 jaren geleden
Antwoord aan  dries molenaar

“De rest van de wereld”? Daar verschil ik zeer van mening (uit langdurige en gevarieerde ervaring).

Henk Angenent
6 jaren geleden

Blijf a.u.b. gewoon doen! Ik word doodziek van dat politiek correcte geneuzel.

Dominic
6 jaren geleden
Antwoord aan  Henk Angenent

Daar sluit ik me helemaal bij aan!

Em Degraas
6 jaren geleden

Is de forens die dagelijks tussen 10′ tot 30′ in de trein zit een reiziger? Ik vind van niet. Krijgen we nu ook 3 verschillende soorten toiletten in de trein?

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Em Degraas

In mijn optiek is iedereen die met de trein reist een reiziger. Er is 1 toilet in de trein.

F.F.W. Beijerling
6 jaren geleden

“Genderneutraal” is in feite ‘n contradictio in terminis …

Jooost
6 jaren geleden

Ik hoor nu al een aantal jaren “Sehr Geëhrte Fahrgäste, in enigen minuten erreichen wir ….. Haupbahnhof, …..”, en werkelijk: ik heb mij hieraan nog nooit geërgerd.

Wat ik potsierlijk vind is: “Dames, Heren, Jongens en Meisjes, bla bla bla ….
En wat mij steeds vaker ergert dat mislukte disc-jockeys en cabaretiers als omroeper/conducteur dienst mogen doen. Driekwart van de reizigers ziet op z’n mobiele telefoon wel dat we “volgens dienstregeling op tijd” station Driebergen-Zeist binnenrijden.

Jack
6 jaren geleden

Voor de huidige versie van “mooi weer” omroepberiechten, met o.a. de eufemistische mededelingen over vertragingen, was het: “Hier volgt een mededeling voor de reizigers…”. Wat was daar fout mee?

Alex
6 jaren geleden

Mijn woordenboek vermeldt ook “reizigster”, dus met “Beste reizigers” worden de dames vergeten.
Ik vind het overigens nodeloos omslachtig; in de tram roepen ze ook niet bij elke halte “dames en heren”.

Thomas
6 jaren geleden
Antwoord aan  Alex

Scherp

arno
6 jaren geleden

Wel grappig dat genderneutraal taalkundig betekent dat iedereen met een “mannelijk “woord wordt aangesproken. Zijn er dan meer genders die omgebouwd zijn tot man ? Of moeten de genders juist horen dat ze ooit man geweest zijn ? En als we het dan toch over genderneutraal hebben : je bent pas neutraal als je geen geslachtskenmerken hebt; d’r af dus of dichtnaaien

Petra
6 jaren geleden

De achterliggende gedachte is niet intersexuelen tegemoet te komen, maar maatschappelijke structuren vernietigen, gebaseert op haat tegen de westerse maatschappij.

Deze actie is dan ook niet afkomstig van de genoemde groep mensen, maar van de neo-marxistische mensen van groenlinks, pvda en D66.

Dit is gewoon één van de ijzers die ze in het vuur hebben om onze maatschappij te vernietigen. De andere is natuurlijk de omvolking middels het binnenhalen van grote hoeveelheden moslims.

anoniem
6 jaren geleden

Wat een interessante reacties lees ik hier. Ik ben een vader van een lesbische en van een bisexuele dochter. Nu vond ik van mezelf altijd wel dat mijn vrouw en ik erg open minded zijn, en toch, vertelde mijn jongste dochter mij dat we kinderen zo erg gericht op heteroseksualiteit opvoeden.

Het uit de kast moeten komen heeft daar mee te maken. Ook de enorme mentale druk die acceptatie van de vaststelling dat je in een verkeerd lichaam bent geboren moet enorm zijn, en alles ons om heen is per principe gebaseerd dat heteroseksualiteit nog steeds de norm is.

Van mijn dochter leer ik dar ook ik me nog veel meer noet openstellen voor diverse sexualiteiten en dat gendernetraliteit helemaal niet zo’n verkeerd begrip is. Wat ik aan reacties hier lees getuigt van onwetenheid, wat ook volstrekt begrijpelijk is.

En zie, de NS had een loffelijk streven, maar slaagt er niet in om het aan te passen. En plots erger ik me daar drie dagen in de week aan. Met een beetje inspanning hadden we net zijn allen beste reizigers gewoon gevonden. Jammer NS

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
6 jaren geleden
Antwoord aan  anoniem

Bijzonder verhaal om te lezen. Praktisch: de wijziging wordt per 10 december ingevoerd. Dus kan kloppen dat je er nu weinig van merkt.

Ceciel
6 jaren geleden

Waarom toch overal de mannelijke vorm gebruiken? Als de “dames en heren” dan per se gewijzigd moeten worden gebruik dan het ècht neutrale “beste mensen”.

Regina
6 jaren geleden
Antwoord aan  Ceciel

Helemaal mee eens. Een reiziger is volgens het woordenboek een man, dus voel ik me niet aangesproken .

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Regina

Bijzonder. Persoonlijk hoeft voor mij niets genderneutraal, maar ik vind Beste reiziger beter klinken dan dames en heren.