fbpx

NS wil Arriva-treinen leasen

De Nederlandse Spoorwegen hebben een oplossing bedacht om de extra beloofde Sprinter tussen Leeuwarden en Meppel/Zwolle mogelijk alsnog te realiseren. Het bedrijf gaat proberen om treinen te huren bij DB-dochter Arriva. Dat meldt de Leeuwarder Courant.

De Leeuwarder Courant baseert zich op uitspraken van de Friese gedeputeerde Johannes Kramer. Het plan is nog niet helemaal rond. Arriva heeft volgens de krant al aangegeven dieseltreinen met personeel te kunnen uitlenen, maar volgens NS zijn er nog wel enkele mitsen en maren.

NS heeft enkele jaren geleden met de provincie Friesland afgesproken dat er per december 2016 meer treinen zouden gaan rijden tussen Leeuwarden en Meppel. Op het traject kan er voorlopig niet voldoende stroom geleverd worden om de beloofde extra trein elektrisch te laten rijden. Daarom wordt er nu gekeken naar een alternatief met een dieseltrein.

Kramer houdt nog twijfels, zo ook Ton Ettema van consumentenplatform Rocov Fryslân. "Ik heb te vaak dit soort beloftes gehoord van NS," citeert de Leeuwarder Courant Ettema. Tot nu toe verhuurde NS juist treinen aan regionale vervoerders. Mogelijk worden de rollen nu dus omgedraaid.