fbpx

Papieren spoorboekje keert terug

Het in 2010 door NS afgeschafte papieren spoorboekje is vanaf vandaag dankzij Treinreiziger.nl en Rover toch weer verkrijgbaar. Het gaat om een minispoorboekje met alle intercitytreintijden. Handig, want per 9 december verandert één op de drie treintijden. Het nieuwe spoorboekje is verkrijgbaar via de AKO stationswinkels en via minispoorboekje.nl.

Het minispoorboekje bevat niet alleen alle belangrijke treintijden van de dienstregeling 2013, maar ook praktische informatie voor treinreizigers. Zoals informatie over de nieuwe dienstregeling, reizen met de OV-chipkaart en nuttige OV-adressen. Stoptreinen zijn niet in het boekje opgenomen.

In 2010 verving NS het papieren spoorboekje door een digitale versie. Treinreiziger.nl en Rover merkten dat er bij reizigers na het afschaffen nog veel vraag was naar het gedrukte spoorboekje. Dat werd dit jaar nog eens bevestigd tijdens de Spoorprijs 2012. Meerdere inzenders pleitten bij de prijsvraag voor de herintroductie van het papieren boekje. Rover en Treinreiziger.nl hebben daarop besloten om de handen ineen te slaan en zelf een papieren spoorboekje te produceren. Daarbij is er gebruik gemaakt van de digitale treintijden van NS.

NS besloot het spoorboekje destijds af te schaffen omdat de dienstregeling een aantal keer per jaar wijzigt, waardoor het spoorboekje niet altijd de juiste informatie geeft. Deze wijzigingen zijn over het algemeen echter zeer minimaal.

Het minispoorboekje is vanaf 4 december, voor het ingaan van de nieuwe dienstregeling, voor €2,75 te koop bij de vijfentwintig stationswinkels van de AKO. Daarnaast kan het boekje online besteld worden via minispoorboekje.nl. Rover-leden ontvangen het spoorboekje gratis per post. Het boekje heeft een oplage van 10.000 stuks.

  • Update: in sommige AKO-boekwinkels verschijnt het spoorboekje morgen (5 december) of vandaag in de loop van de dag.