fbpx

Reizen per slaaprijtuig

27 dec 2015 0:01

Reizen per nachttrein via een slaaprijtuig is de meest comfortabele optie, maar tegelijkertijd ook het duurst. Wat kunt u precies verwachten? En hoe kunt u een plek in het slaaprijtuig reserveren? Deze vragen worden in dit artikel beantwoord.

Service die u kunt verwachten in een slaaprijtuig:

  • Een bed met een matras, luxer dan een ligrijtuig.
  • Bed dat in te klappen is naar zitplaatsen.
  • Beddengoed en een handdoekje
  • Wasgelegenheid in de coupé (zie foto)
  • Flesje water
  • Ontbijtje (koffie / thee + croissantje + bolletje + jus d´orange) (zie foto)

Of u nu vanaf Nederland, of elders in Europa, reist per nachttrein, dit is de service die u doorgaans kunt verwachten. Ontbijtje is niet altijd van toepassing, maar wel op de nachttreinen van / en naar Nederland. 

Douche
In de nachttreinen van en naar Nederland is er per rijtuig vaak ook een douche aanwezig. Wie in de CityNightLine kiest voor een bedplaats DeLuxe heeft een eigen douche en toilet in de slaapcabine. Voor een DeLuxe bedplaats moet u in de reisplanner van NS International kiezen voor de 1e klas. 

Verschillende soorten cabine´s
De foto´s tonen een twee persoonscabine (T2). Er worden ook driepersoonscabines (T3) en éénpersoonscabines (T1) aangeboden. Die cabine´s zijn even groot. In een driepersoonscabine komt het nu bovenste bed iets lager, en komt er vervolgens nog een bed boven. U kunt daardoor niet of moeilijk zitten in het bed. De rijtuigen in het filmpje rijden inmiddels niet meer van en naar Nederland. Begin 2012 zal het filmpje veranderd worden.

Bagage
In de CityNightLine vanuit Nederland is er in het algemeen ook een fietsrijtuig aanwezig. Daar is er ook ruimte voor ski´s en grote stukken bagage. In de slaabcabine zelf is er onder het bed plaats voor bagage, maar ook boven in (zie foto).

Andere benamingen voor het slaaprijtuig
In Nederland spreken we over slaaprijtuig met bedplaatsen. In Duitsland spreekt met over Schlafwagen. In beide gevallen gaat het over hetzelfde. Als er wordt gesproken over ligrijtuigen, Liegewagen of couchettes, dan gaat het niet om het slaaprijtuig. 

0 0 stemmen
Artikel waardering
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Klaas-Jozef
6 jaren geleden

Het ligt daar lekker zeker. Jullie staan al een poosje op een afgelegen rangeerterrein. Wakker worden!