fbpx

Reizigers minst tevreden over GVB

Reizigers zijn in het algemeen positief over het openbaar vervoer. Reizigers van het Amsterdamse openbaar vervoerbedrijf GVB zijn echter het minst tevreden. Zij waarderen het ov met een 7,0. Dat blijkt uit bewerkingen van de jaarlijkse OV-Klantenbarometer. In opdracht van het vakblad OV Magazine zijn de cijfers per regio omgerekend naar waarderingen per vervoerder.

Vervoerders
De beste vervoerder is Taxi Centrale Renesse (TCR), die in een paar regio´s het openbaar vervoer verzorgt als onderaannemer van onder andere Arriva, Veolia en EBS. TCR wordt door de reizigers gewaardeerd met een 8,2. Nipt achter TCR volgt – net als vorig jaar –  Aquabus (8,1). Vervolgens volgt Qbuzz (7,5). Arriva, Novio, Hermes en Connexxion scoren allen een 7,4.  Veolia en RET doen het met een tiende minder (7,3) vergelijkbaar. Ook Syntus, regionale spoorlijnen van NS, HTM en GVU doen het met een 7,2 goed. De lijst wordt afgesloten door het GVB (7,0).

Spannend
"De uitslag van OV-Klantenbarometer per vervoerder is nog nooit zo spannend geweest. Tussen het hoogste en laagste bedrijf in de ranglijst van OV-Magazine zit dit jaar maar 1,2 punt verschil. Vorig jaar was dat 1,6 punt" schrijft het vakblad in een nieuwsbrief.

Prijs
De tevredenheid van het openbaar vervoer ligt sinds 2008 op een 7,2.  Dit jaar gaf 78% van de reizigers een 7 of hoger. De waardering op prijs heeft de OV-chipkaart overigens niet verbeterd. In 2008 gaven reizigers de prijs van het ov gemiddeld een 6,5. In 2010 daalde dat naar 6,0,  in 2011 is dat verder gedaald naar een 5,9.

Andere scores
Uit de OV-Klantenbarometer van KpVV blijkt verder dat Leeuwarden de best gewaardeerde stadsdienst heeft (7,6). De stadsbus van Lelystad scoort met een 6,8 het laagst.  Na de waddeneilanden zijn Rotterdamse streekbusreizigers het meest tevreden (7,8). De Valleilijn van Connexxion is de best gewaardeerde regionale trein (7,6). Emmen – Zwolle is de slechtst gewaardeerde regionale treindienst (6,4).