fbpx

Vakbond vindt treinen vies en klaagt over werkdruk schoonmakers

13 sep 2013 11:40

Volgens FNV Bondgenoten zijn treinen steeds vaker vies en niet opgeruimd, en dat komt door een te hoge werkdruk voor de schoonmakers. De vakbondsorganisatie voor de schoonmakers wil later deze maand in overleg met NedTrain en Hago Rail Services (HRS) om de problemen op te lossen.

Of treinen daadwerkelijk steeds viezer worden, valt te betwijfelen. Reizigers zijn sinds het derde kwartaal van 2012 juist iets tevredener over de reinheid van treinen en stations. In de eerste helft van 2012 waardeerden 54 a 55 procent van de reizigers de reinheid met een 7 of hoger. Sinds het derde kwartaal van 2012 is dit percentage met zo´n 4 procent gestegen. In 2010 lagen de schoonmakers ook al overhoop met NS.

NedTrain, een dochter van NS, sloot vorig jaar april een deal met HRS. Voor die tijd waren nog vijf leveranciers van schoonmaakdiensten actief. Met het ingaan van dat nieuwe contract zijn de problemen begonnen, zo stelt FNV Bondgenoten.

"De onrust onder onze leden is sinds dit nieuwe contract gestaag aan het stijgen´´, aldus bestuurder Herrie Hoogenboom van FNV Bondgenoten. "De grens van wat mensen kunnen, is allang bereikt. Ik heb ook gezegd: ga niet rennen door die treinen, iedereen moet namelijk wel door tot z´n 67e."

Bij HRS werken ruim 100 schoonmakers die wekelijks 180.000 ramen schoon maken. Ook reinigen ze 6500 toiletten per dag en zo´n 525.000 prullenbakken. Verder zegt het bedrijf dat ze 400.000 kranten weggooien en dat ze jaarlijks 1000 kilo kauwgom van de vloer, banken en tafeltjes schrappen.