Acties dreigen in Amsterdams openbaar vervoer
Het openbaar vervoer in Amsterdam dreigt plat te komen liggen als vervoersbedrijf GVB niet instemt met de eisen van de vakbonden Abvakabo FNV en ABGP. De bonden hebben het vervoersbedrijf een ultimatum gesteld. Als het GVB de bonden niet voor donderdag 12.00 uur tegemoetkomt, willen ze overgaan tot acties.
"We zullen het openbaar vervoer niet gelijk een week platleggen, maar denken eerst aan een werkonderbreking van een paar uur in bijvoorbeeld de ochtendspits of de middagspits”, zei bestuurder Eric Vermeulen van Abvakabo FNV vrijdag. Als de acties doorgaan, zullen ze op zijn vroegst in de week van Hemelvaart plaatsvinden.
De bonden eisen in de nieuwe cao dit jaar een loonsverhoging en een hogere eindejaarsuitkering voor de lagere inkomens. Ze willen een verhoging van het uurloon met iets meer dan 50 cent, wat neerkomt op 84 euro per maand.
De bonden en de GVB hebben al negen keer onderhandeld. Volgens de bonden wil het GVB alleen instemmen met de eisen als de bestaande ouderenregelingen worden beperkt. Vermeulen: "Wij zijn natuurlijk niet bereid om een fatsoenlijk loonbod mee te financieren door de rechten van een grote groep oudere werknemers te verkwanselen.”
De vakbonden hebben het overleg nu opgeschort. "Het GVB is nu aan zet om ons tegemoet te komen en meer ruimte te bieden”, zegt Vermeulen.
Een woordvoerder van het Amsterdamse vervoersbedrijf laat desgevraagd weten ´genuanceerd´ op het ultimatum te willen reageren. De GVB komt daarom pas na het weekeinde met een reactie, zo meldt de zegsman.
Wel wil hij kwijt dat het vervoersbedrijf enkele ´krappe jaren´ voor de boeg heeft en daarom goed moet letten op de kosten. "Het is niet zozeer dat we niet omhoog willen met de lonen, maar we willen gewoon niet zo ver gaan als de bonden willen", aldus de zegsman.
In 2013 behaalde het GVB slechts een winst van 300.000 euro. De komende jaren krijgt het vervoersbedrijf minder subsidie, waardoor de winst verder onder druk komt te staan. Toch liet het GVB bij de presentatie van de jaarcijfers weten optimistisch te zijn over de toekomst. Met name de Noord/Zuidlijn moet straks zorgen voor veel nieuwe reizigers en dus meer opbrengsten. De GVB maakt in vergelijking met de RET een zeer lage winst. RET weet jaarlijks een winst te behalen van zo´n 10 miljoen euro, ook in 2013.
(c) Treinreiziger.nl / Novum / ANP