fbpx

Belangenorganisaties organiseren Studentenkaart Conferentie (29 mei)

27 mei 2013 18:28

Vanaf 2016 wil het kabinet 425 miljoen euro per jaar bezuinigen op de OV-studentenchipkaart. Daardoor dreigen studenten (deels) hun vrij vervoer te verliezen. Maar ook voor vervoerders en hogescholen zullen de bezuinigingen gevolgen hebben. Reizigersvereniging Rover en studentenvakbond LSVb organiseren daarom woensdag 29 mei 2013 de Nationale Studentenkaart Conferentie.

De conferentie wordt georganiseerd in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht (Domplein 29 in Utrecht) en start om 16:00 uur. Wie wil komen, kan zich hier aanmelden. Onder andere RET-directeur Pedro Peters, Veolia-directeur Manu Lageirse en hoogleraar vervoerbeleid  Bert van Wee zullen aanwezig zijn.

Eerder luidde de Stuurgroep OV-studentenkaart al de noodklok. Die stelde dat sommige buslijnen mogelijk worden opgeheven als de studentenkaart verdwijnt. De ov-studentenkaart bestaat sinds 1991. In 1999 werd de OV-studentenkaart ternauwernood gered. In dat jaar wilde minister Loek Hermans (VVD) de studentenkaart afschaffen, maar na luid protest van studenten is dat niet doorgegaan.

Nu gaat het niet om afschaffing maar om een versobering. Hoe de bezuinigingen precies zullen uitpakken is nog niet bekend. De bedoeling is dat de kaart wordt omgezet in een kortingskaart, maar staatssecretaris Mansveld onderzoekt ook alternatievenRuim zeshonderdduizend studenten hebben momenteel een OV-studentenkaart. Ze leggen daarmee 6 miljard reizigerskilometers per jaar af.