fbpx
Foto: Daud Pechler

Dienstregeling na sneeuwval weer volledig hervat

06 dec 2012 12:48

De dienstregeling is donderdagmiddag rond 12:00 uur weer volledig op gang gekomen. De treindienst was donderdagochtend uitgedund vanwege lichte sneeuwval. Het is de tweede keer deze winter dat NS gebruik maakt van een aangepaste dienstregeling. Voor het eerst werd er nu ook een NS Alert verstuurd.

Tussen Zaandam en Alkmaar/Schagen reden door de uitgedunde dienstregeling minder treinen. Ook vervielen er in de spits enkele treinen tussen Zwolle en Utrecht. Tussen Den Helder en Amsterdam kregen intercityreizigers te maken met een extra overstap te Alkmaar. Tot slot vielen er tussen Breukelen en Veenendaal ook Sprinters uit.

Maandag
NS en ProRail hebben woensdagnacht het besluit genomen om donderdagmorgen een aangepaste dienstregeling te hanteren. Maandag werd er ook al in sommige regio´s via een aangepaste dienstregeling gereden. Die werd toen niet aangekondigd. Volgens NS was dat omdat het geen landelijke aangepaste dienstregeling betrof.

NS Alert
Hoewel ook nu de dienstregeling niet landelijk werd ingekort, heeft NS nu wel besloten om het NS Alert in te zetten. Bij de redactie van Treinreiziger.nl kwam dat bericht om verschillende tijden binnen. Op de eerste telefoon werd het bericht om 6:50 ontvangen, maar op een andere telefoon pas om 8:15. Voor veel forensen is dat vrij laat.

Gehalveerd
De aangepaste dienstregeling levert veel kritiek op. Als er kans is op sneeuwval kunnen NS en ProRail al besluiten de dienstregeling aan te passen. Afhankelijk van de situatie kan tot 18 procent van alle treinen uit voorzorg geschrapt worden. In de praktijk worden vooral de frequenties in de Randstad bij een aangepaste dienstregeling gehalveerd.

Eerste sneeuwvlokje
Voor Beter OV stelt dat NS te snel de dienstregeling uitdunt. Rover heeft enig begrip. “Maar om bij de eerste sneeuwvlokjes al meteen de dienstregeling om te gooien, daar hebben we geen begrip voor”, aldus een woordvoerder eerder tegen ANP. De verwachting is dat deze winter veel vaker dan voorheen de dienstregeling aangepast gaat worden. Dat gebeurt met instemming van de minister. 

Foto: (c) Daud Pechler