fbpx
(c) Deutsche Bahn AG / Dirk Witmann

Gelijkvloerse instap en ruiten die mobiel bereik doorlaten: dit zijn de nieuwe ICE’s die tussen Nederland en Duitsland gaan rijden

Nog iets meer dan een jaar en dan is het zover: dan introduceren DB en NS International twee nieuwe ICE-types op het Nederlandse spoor. De ICE 3neo neemt het treinverkeer tussen Amsterdam en Frankfurt voor zijn rekening, terwijl de ICE L naar Berlijn ingezet gaat worden. Wat kunnen we verwachten?

Weinig treinen in Nederland voelen inmiddels minder vertrouwd dan het Duitse IC- en ICE-materieel. De ICE 3M wordt al twintig jaar ingezet tussen Amsterdam Centraal en Frankfurt am Main Hauptbahnhof. De combinatie van een NS 1700-locomotief met intercityrijtuigen van de Deutsche Bahn wordt ook al een ruime tien jaar ingezet tussen Amsterdam en Berlijn. Dat de locomotieven aan het eind van hun levensduur zijn en de reistijd tussen beide hoofdsteden korter moet worden, zijn belangrijke redenen om te investeren in modern materieel.

De eerste ICE L arriveerde begin juli in Duitsland

2024

En dat moderne materieel is inmiddels gearriveerd. De ICE 3neo die vanaf medio 2024 de taken van de ICE 3M moet overnemen, rijdt inmiddels al testritjes over Nederlandse spoorwegen en is in Duitsland al in de reizigersdienst opgenomen. Een ICE L-trein, het type dat straks het oude Berlijn-materieel moet overnemen, is vorige week van de Talgofabriek in Spanje naar Duitsland overgebracht en wordt vanaf augustus gebruikt om in Polen testritten te rijden. In oktober 2024 moeten de treinen rijklaar zijn en dagelijks honderden passagiers van Amsterdam naar Berlijn vervoeren.

Gelijkvloerse instap

Twee nieuwe treinen vanaf volgend jaar dus, maar in hoeverre verschillen de treinen van het huidige materieel en wat kunnen reizigers verder verwachten? In de eerste plaats wil DB haar treinen toegankelijker maken en gelijkvloerse instap is misschien wel de belangrijkste feature aan het nieuwe ICE-materieel. De L in ICE L staat zelfs voor low floor en de deuren zijn afgestemd op een perronhoogte van 76 centimeter. In Nederland voldoen we daar al aan; onze oosterburen zijn hard aan het werk om ook daar de perrons naar die norm te brengen. De ICE 3neo heeft geen gelijkvloerse instap, maar de trein is wel voorzien van speciale deuren met een lift, zodat mensen met een rolstoel makkelijker kunnen instappen. Überhaupt hebben de treinen meer deuren dan hun voorgangers, zodat het in- en uitstapproces sneller verloopt.

Tijdens de reis

Aan comfort tijdens de reis is ook gedacht. Zowel de ICE 3neo als de ICE L hebben stopcontacten, verlichting met veranderende kleurenschema’s (zoals in Nederland de SNG en ICNG dat ook hebben), nieuwe bagagerekken met meer ruimte voor koffers en tassen en de tafeltjes bij de stoelen hebben een telefoon- of tablethouder zodat je ongestoord een film of serie kunt bekijken. En geen overbodige luxe in een land dat niet per se bekend staat om het sublieme mobiel bereik: de ruiten in de nieuwe ICE-treinen laten mobiele data beter door.

Aan mobiel bereik is gedacht

Vlottere dienstregeling

De ICE 3neo is niet veel sneller dan de ICE 3M (maximaal 330 km/u), dus een vlottere dienstregeling van en naar Frankfurt ligt niet direct in het verschiet. Dat is anders bij de ICE L, die de IC Berlijn voor z’n rekening gaat nemen. Momenteel neemt de locomotiefwissel in Bad Bentheim nog veel tijd in beslag, maar dat euvel is bij de introductie van het nieuwe materieel verholpen. De bijkomende Talgo-locs kunnen direct de grens over. Volgens NS levert dat een halfuur tijdswinst op, al moet de stop in Almelo daarvoor ook geschrapt worden. Door de inzet van Vectron-locomotieven kan die reistijd al vanaf december worden verkort.

Betere back-up

De ICE 3neo biedt plaats aan 439 reizigers, 14 meer dan in de ICE 3M. In een ICE L-treinstam passen zelfs 570 zitplaatsen, al zijn dat 8 stoelen minder dan in het huidige IC Berlijn-materieel. In totaal koopt DB 90 ICE 3neo-treinen en 79 ICE L-treinen. Uiteraard zijn die treinen niet exclusief voor verbindingen met Nederland, maar volgens NS zorgt het wel voor betere back-upmogelijkheden als een treinstel defect raakt. Momenteel beschikken NS International en DB over 15 ICE 3M-treinstellen en 12 IC Berlijn-rijtuigstammen.

0 0 stemmen
Artikel waardering
60 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
dries molenaar
1 jaar geleden

Mooi.

bestse
1 jaar geleden

als de ICE 3 Neo amsterdam/Brussel -> Frankfurt/Basel op zich neemt, kan de NS hun 3 ICE 3 M stellen dan niet gebruiken voor een eigen snelle service Amsterdam-Brussel die doorrijdt over de HSL langs Breda en de kleinere Belgische stations. Op die manier is er op bepaalde momenten een snellere verbinding naar België, worden de hogesnelheidsstellen van de NS nuttig gebruikt en gaat de capaciteit omhoog. of zou dit niet mogelijk zijn vanwege afspraken met de DB en de concessie??

anoniem
1 jaar geleden
Antwoord aan  bestse

Hallo Betse,

volgens mij mag de ICE-3M niet op de HSL naar Brussel rijden. Bovendien zijn de ICE-3M berucht vanwege hun vele storingen en vallen er daardoor dagelijks ICEs tussen Köln en Bruxerlles Midi uit. Deze stellen zijn dus niet echt een werkbaar idee, omdat ze helaas veel te storingsgevoelig zijn.

Bert Sitters
1 jaar geleden
Antwoord aan  anoniem

Bedoel je Brussel-Zuid?

Anoniem
1 jaar geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

& Keulen?

P.J.Kroes
1 jaar geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Goed geraden. Je gaat door voor de koelkast.

Joost2
1 jaar geleden
Antwoord aan  bestse

Een treindienst opzetten met maar 3 treinstellen lijkt me niet handig. Ik denk dat dit een typisch gevalletje is waarbij zaken wat ingewikkelder zijn dan ze op het eerste gezicht lijken. Wat doe je met het onderhoud? Als een trein uit dienst is voor regulier onderhoud en een andere heeft een onverwacht defect, dan heb je dus maar 1 treinstel over. Verder zou het me ook niet verbazen als deze treinen nu in Duitsland worden onderhouden, vanwege het grote aantal ICE 3’s dat daar in bedrijf is. Het is niet zo handig als die trein elke keer van Brussel of Amsterdam naar Duitsland op en neer moet voor onderhoud. En een voorraad met reserveonderdelen aanleggen in Nederland voor slechts 3 treinstellen lijkt me ook niet erg praktisch. Nog los van eventuele kennisoverdracht die moet plaatsvinden.

Hanzeboog
1 jaar geleden
Antwoord aan  Joost2

Bedoel je de 3 NS ICE 3 International serie 406? Zoals staat aangegeven zijn er straks 90 ICE 3 Neo serie 408. Geen idee hoe groot de pool wordt van ICE 3 Neo richting Amsterdam.

Maar de dienstregeling zal vast robuuster worden mer meer en betrouwbaardere ICE 3 Neo (Nederland).

Joost2
1 jaar geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

Baureihe 406 inderdaad. Zie de post van bestse. Daar reageerde ik op.

Bert Kramer
1 jaar geleden

We nemen op vakantie in Duitsland altijd onze fietsen mee. Tot nu toe kon dat niet in de ICE. Als er straks ook een ICE tussen A’dam en Berlijn gaat rijden, kunnen we de fietsvakanties dus vergeten….,

TtC
1 jaar geleden
Antwoord aan  Bert Kramer

Zowel de ICE 3Neo als de ICE L beschikken over 8 plaatsen voor fietsen.

Bert Kramer
1 jaar geleden
Antwoord aan  TtC

Dat is dus een achteruitgang vergeleken bij de huidige trein, die een aparte fietscoupé heeft!

Anoniem
1 jaar geleden
Antwoord aan  Bert Kramer

Een halve rijtuig

Beheerder
Hildebrand (Treinreiziger.nl)
1 jaar geleden
Antwoord aan  Bert Kramer

Vooruitgang richting Frankfurt, waar de fiets niet normaal mee kan.

Bert Sitters
1 jaar geleden
Antwoord aan  Bert Kramer

De trein naar Berlijn gaat terug van 16 fietsplaatsen naar 8.
De trein naar Frankfurt am Main gaat van 0 fietsplaatsen naar 8.

Ab Normaal
1 jaar geleden
Antwoord aan  Bert Kramer

Echter gaat de frequentie van de Berlijntrein omhoog naar een uursdienst. Dus effectief net zoveel fietsplaatsen.

TtC
1 jaar geleden
Antwoord aan  Bert Kramer

Het is voorlopig niet voorzien om de frequentie van de IC Berlijn te verhogen van elke twee uur naar elk uur.

Johan
1 jaar geleden
Antwoord aan  Bert Kramer

@Bert Sitters
Bedoel je Frankfort aan de Main?

Bert Sitters
1 jaar geleden
Antwoord aan  Bert Kramer

@Johan. Helaas is er geen Nederlandstalige naam meer voor Fankfurt am Main. Osnabrück was in het Nederlands ooit Osnabrugge en Braunschweig was ooit Brunswijk, maar Keulen is nog altijd Keulen en Berlijn is nog altijd Berlijn.

Stijn
1 jaar geleden

”De ICE 3neo is niet veel sneller dan de ICE 3M (maximaal 330 km/u), dus een vlottere dienstregeling van en naar Frankfurt ligt niet direct in het verschiet.”
Uhh ja, wellicht ook omdat op geen enkele HSL in Duitsland harder dan 300 km/u is toegestaan? Daarnaast kan je zelfs met 270 km/u makkelijk de dienstregeling uitvoeren, zie de ICE-4 stellen die gewoon 265 km/u als maximum snelheid hebben.

TtC
1 jaar geleden
Antwoord aan  Stijn

De ICE 3Neo is langzamer dan de ICE 3M, namelijk 320 km/h versus 330 km/h.

Joep
1 jaar geleden
Antwoord aan  TtC

Je kunt wel een trein inzetten die 320 km/u kan maar die snelheden worden niet of nauwelijks bereikt tussen Amsterdam en Frankfurt. Zeker op het Nederlandse traject niet, verre van dat. Een Talgo zou ook op dat traject prima voldoen.

Tim
1 jaar geleden

Allemaal zonder coupés dus in de 1e klas. Wat een afgang.

Opa Ties
1 jaar geleden
Antwoord aan  Tim

Coupe’s zijn iets uit het verleden. Veel mensen willen niet meer in zo’n onveilig, claustrofobisch hokje zitten.

Freek
1 jaar geleden
Antwoord aan  Tim

Dolblij dat de coupés verdwijnen met 2+1 heb je 2x zoveel plekken omdat er toch ongeschreven regel is dat er 1 coupe per persoon is of ze tjokvol zitten doordat alle 1e klas plaatsen gereserveerd zijn

Anoniem
1 jaar geleden
Antwoord aan  Freek

Of die hokjes zijn geconfisqueerd door het personeel.

P.J.Kroes
1 jaar geleden
Antwoord aan  Freek

Fijn dat jij er blij mee bent dat anderen ook geen keuze meer hebben. Maar is dat relevant?

Arjan Krabbenbos
1 jaar geleden

Nu moeten ook de regionale verbindingen tussen onze buurlanden in ere hersteld worden. Antwerpen Weert Roermond naar Mönchengladbach, Nijmegen Kleve, Leer Weener Groningen , Bocholt Winterswijk en Gent Terneuzen. Ook een verlenging van de Antwwerpse Haven naar Bergen op Zoom zal een reistijdverkorting geven. Nu nog omreizen via Roosendaal en Breda. Coevorden Neuenhaus komt eind 2025 in dienst voor de verlenging richting Bad Bad Bentheim. Als de Nedersaksenlijn wordt gerealiseerd van Emmen naar Veendam en Groningen is een boogje richting Winschoten ook een mooie mogelijkheid om van Oost Groningen en Drenthe naar Noord Duitsland zonder overstap te reizen. De Lelylijn van Groningen/Leeuwarden Heerenveen Emmeloord naar en van Lelystad ontsluit dan straks het Noordwesten van ons land beter. Alle beetjes helpen, zie de verlenging van metrolijn B naar Hoekse strand. Dat traject is aangelegd via de duinenrij en met een tunnel langs de flatgebouwen aangelegd. Zo kunnen de nu nog ontbrekende schakels tussen onze buurlanden en bij toekomstige nieuwe infra ook ingepast worden. Anders blijf je met doodlopende stukken spoor zitten tussen de woon en werkgebieden aan beide zijden van de landsgrenzen. Bij natuurgebieden of evenemententetteinen kunnen verzoekhaltes worden aangelegd, die ook in Luxemburg, Duitsland en het Vetenigd Koninkrijk onder andere te vinden zijn! Zo maakt men het OV nog aantrekkelijker en duurzamer! Denk daar eens over na!

Anoniem
1 jaar geleden
Antwoord aan  Arjan Krabbenbos

“Weener-Groningen”?
Zit gewoon in de uurdienst

Bert Sitters
1 jaar geleden
Antwoord aan  Arjan Krabbenbos

Dit gaat over een ICE!

dries molenaar
1 jaar geleden
Antwoord aan  Arjan Krabbenbos

Groningen-Leer is een groot probleem door de nieuwe brug als die er ooit komt. Veel gesloten/dicht weinig treinen per uur. Dus een frequente IC of dergelijk komt er niet.
Het is verloren geld en men had beter sofort een tunnel geboord. Veel makkelijker en een Nederlandse aannemer had dat al lang klaar gehad. Zelf met twee buizen. Hoe lang deden we hier over Westerscheldetunnel van 7km onder moeilijke omstandigheden. Of het tunneltje Rotterdam CS-Kleiweg, klaar voordat je er erg in hebt. Heinenoord fietstunnel enz

Johan
1 jaar geleden
Antwoord aan  dries molenaar

Dan was het misschien nog wel goedkoper geweest om een nieuw tracé van Winschoten naar Papenburg te bouwen, met vaste brug stroomopwaarts van die verrekte botenbouwer.

Ing ACF Sierts
1 jaar geleden
Antwoord aan  Johan

@ Johan : dat nieuwe trace heet de OsterLely-Neubaustrecke en begint bij Nieuweschans, volgt Autobahn A31 en A28, sluit vlak voor Oldenburg weer aan op Strecke 1520, krijgt een RE-tussenstop in Westerstede, en aansluitbogen bij Leer Nord om vanuit Oldenburg ook snel naar Leer én rechtstreeks naar Emden te kunnen rijden.

Johan
1 jaar geleden
Antwoord aan  Johan

@Ing ACF Sierts
Daarmee moet je nog steeds de Ems ergens stroomafwaarts van Meyer kruisen, dus dat is niet wat ik bedoelde.

Realisme graag
1 jaar geleden
Antwoord aan  dries molenaar

De bouwtijd is in Duitsland niet het probleem maar de oeverloze procedure voor dat de aannemer uberhaupt kan beginnen.

Dries Molenaar
1 jaar geleden
Antwoord aan  Realisme graag

De ambtenarij is er net als bij ons, alleen hebben ze nog minder budget. Duitsland heeft alles flink laten versloffen. Zo houd je de belastingen laag.
Aannemers prutsen er in Duitsland flink op los in vergelijk met NL. Productiviteit is er ook veel lager. Veel vrij en ziek.

Bert Sitters
1 jaar geleden
Antwoord aan  Arjan Krabbenbos

Hahaha:
Wellicht nog wat aanvulling op de lijst van Krabbenbosboemeltjes.

Erligt tussen Maastricht en Vaals nog een tracé van een trambaan.
De tram de Gooische Moordenaar reed ooit dwars door Muiden via de Draaibrug over de Vecht bij het legendarische café Ome Ko.
Wellicht kan Bello weer terug keren tussen Alkmaar en Bergen aan Zee: https://www.youtube.com/watch?v=DBNKJWGEda4
Of de tram naar Zandvoort? https://www.youtube.com/watch?v=Fg8DcWZpfRQ

Wiebe Goossen
1 jaar geleden

Wat ik me vooral herinner van ICE3 is het enorme verschil in 1e en 2e klas. De eerste klas rijdt best wel gerieflijk, maar de tweede klas is een ramp qua beenruimte, volgens mij vergelijkbaar met het vliegtuig. De intercityrijtuigen van DB rijden naar mijn idee prima, al is het in- en uitstappen eigenlijk niet meer van deze tijd…

Arjan Krabbenbos
1 jaar geleden

In Luxemburg heb je de verzoekhaltes Paradiso en Merkholz aan het spoorlijntje Kautenbach Wiltz. Halte Meinweg, Weerterbergen, Stormvloedkering ( Hoek van Holland) kunnen zi een extra bijdrage leveren aan toeristische of recreatieve bestemmingen.

Bert Sitters
1 jaar geleden
Antwoord aan  Arjan Krabbenbos

Dit gaat over een ICE en geen boemeltje dat stopt op verzoek of een metrolijntje.

Dries Molenaar
1 jaar geleden
Antwoord aan  Arjan Krabbenbos

Herstel dan sofort de Ijzeren Rijn. Dan kun je ook een halte aan de rand van het bos maken.

Eend
1 jaar geleden

De Talgo ICE L heeft een
gelijkvloerse instap. Dit
is een grote verbetering van
het comfort en toegankelijkheid.
Jammer dat ICE neo geen
gelijkvloerse instap heeft.
Het was beter geweest als DB
het Talgo systeem ook had
toegepast voor de treinen,
die 300 km per uur rijden.
Bovendien hadden de lichte
treinen energie bespaard.
Gelukkig kunnen deze rijtuigen
altijd nog verbouwd worden tot
rijtuigen voor 300 km per uur.

Anoniempje
1 jaar geleden
Antwoord aan  Eend

De ICE3 Neo is gebaseerd op het Velaro platform van Siemens. Die kan je niet zomaar even laagvloers maken, en verdient een totaal nieuwe constructie. Gelukkig wordt daar aan gedacht, en heeft Duitsland al ogen gericht op Siemens die met de Velaro Novo zal komen. Een compleet nieuwe generatie HSL-trein die laagvloers is, en waarbij alle apparatuur boven op het dak zit.

Eend
1 jaar geleden
Antwoord aan  Anoniempje

Is dit niet in strijd met de
aanbestedingsregels om de
treinen aan Siemens te gunnen?
Gaat Trenitalia ook een
gelijkvloerse instap voor
hogesnelheidstreinen
aanschaffen?

Hanzeboog
1 jaar geleden
Antwoord aan  Eend

Waarom zou het in strijd zijn, met de aanbestedingsregels? De specificaties zijn door DB aangegeven. Dat deze ICE nog geen gelijkvloerse instap heeft in Nederland is een ongemak die te verhelpen is met servicemedewerkers. Zoals dat nog kort geleden ook gebeurde.

@petervanoverschie149
1 jaar geleden

Fantastisch als de nieuwe treinen gaan rijden.ziet er allemaal mooi uit de nieuwe ICE’s. Ga zeker ervaren hoe ze rijden als deze in dienst worden genomen👍

Anoniem
1 jaar geleden

nu nog op tijd rijden? 🙄
anders heb je er nog steeds niets veel aan 🙁

Liesbeth Bos
1 jaar geleden

Even een tekstuele opmerking: in de eerste zin moet staan: weinig treinen zijn vertrouwder”, niet ‘minder vvertrouwd’.

Jens
1 jaar geleden

De ic Berlijn rijdt toch al meer dan 10 jaar met de rijtuigen en dit locomotief?
Ik heb er al 20 jaar geleden in gezeten en zoals de trein en het locomotief eruit zien zijn ze zeker al 40 jaar oud….
Of niet?

Realisme graag
1 jaar geleden
Antwoord aan  Jens

Om de dienst te versnellen wordt de lokomotief vanaf december niet meer in Bentheim gewisseld. De zwaardere lokomotief die nodig is voor de hogesnelheidslijn Berlijn-Hannover gaat dan
doorrijden naar Amsterdam. Nu rijden tussen Bentheim en Amsterdam nog lichtere Nederlandse locomotieven.

Johan
1 jaar geleden
Antwoord aan  Realisme graag

Jens heeft het over de zin “De combinatie van een NS 1700-locomotief met intercityrijtuigen van de Deutsche Bahn wordt ook al een ruime tien jaar ingezet tussen Amsterdam en Berlijn.”

Dat lijkt mij ook een wat ruime tien jaar. De foto achter de onderstaande link is bijvoorbeeld van 15 jaar geleden en toen reden er zo te zien ook al intercityrijtuigen van de Deutsche Bahn met een NS 1700 ervoor.
comment image
Maar het lijkt erop dat het een paar jaar dáárvoor nog een NS 1800 was:
https://www.nicospilt.com/index_index_ombouw-hvs19.htm (halverwege de pagina)

Ron Swart
1 jaar geleden

De serie 1200 heeft bij NS ruim 45 jaar tot volle tevredenheid dienst gedaan. Omdat serie 1700 slechts kan rijden onder 1500V is voor deze serie geen emplooi meer, want een locwisssel in Bad Bentheim is echt niet meer van deze tijd.

Hanzeboog
1 jaar geleden
Antwoord aan  Ron Swart

Monocourante locomotieven in Nederland sterven uit. Afgezien van de serie 1700 locomotieven die Berlijn trein trekken tot Bad Bentheim en enkele serie 1600 locomotieven in goederentrein diensten zijn het serie 189, Traxx en Vectron locomotieven die te zien zijn.

Frans E.R. Eekhout
1 jaar geleden

1) Zijn alle perrons in Nederland 76 cm perronhoogte ?
2) Is die 76 cm perronhoogte in A) Duitsland de norm, B) een Europese norm die ook geldt voor onze buurlanden zoals Belgie, Luxemburg, Frankrijk enzovoorts ?
3) De ICE 3 heeft een nogal “zweverig en deinerig” rijgedrag alsof je in een oude Amerikaanse auto aan het rijden ben, is de dit euvel nu verdwenen bij de nieuwe ICE 3 neo en ICE L, of zwalken ze net als hun voorgangers de ICE 3 over het spoor ?
4) Hoe is het met de catering aan boord ?
5) Zijn er voor de rolstoelers voldoende plek beschikbaar ?
6) Is het in Duitsland echt zo slecht gesteld met het mobiele verkeer vergeleken met Nederland, Duitsland is toch geen ontwikkelingsland, maar ook “high-tech” of vergis ik mij ? Dat Nederland Pin en digitaal kampioen in Europa is hoor ik wel vaker, zijn we tenminste nog ergens “kampioen” in, maar het is in onze buurlanden toch niet zo slecht gesteld of toch ? ? ?
7) Hoe groot is het verschil tussen de eerste en tweede klas in die nieuwe ICE treinen ?
Soms valt het mij bij nieuwe treinen op dat op een andere kleur na je vaak de zelfde soort stoel in beide klassen tegenkomt en er nauwelijks verschil is denk aan de nieuwe ICNG, waar ik de eerste klas een 6 geef, voetensteun en stoelverstelling kon beter en de beenruimte is amper groter dan in de tweede klas en de tweede klas een 8, mag je daar in en naar Duitsland een beter product voor verwachten ?

TtC
1 jaar geleden
Antwoord aan  Frans E.R. Eekhout

@ Frans E.R. Eekhout
1) Alle perrons in Nederland zijn 76 cm bonen het spoor hoog.
2) De 76 cm (o.a. toegepast in Nederland en Duitsland) is een Europese norm naast de 55 cm (zoals toegepast in met name Zuid Europa en ook in Scandinavië).
3) De ICE 3Neo en de ICE L zijn twee totaal verschillende treinen. De ICE 3Neo zullen min of meer dezelfde rijkarakteristieken hebben als de ICE 3M. De ICE L zal een stuk minder deinen als gevolg van de toegepaste wiel systeem en vering.
4) De catering aan boord zal in de ICE 3Neo niet anders zijn als in de ICE 3M (in het bijzonder in vergelijking met het enige reviseerde trein). De ICE L beschikt in tegenstelling tot de IC Berlijn beschikken over een Bordrestaurant i.p.v. een Bordbistro; met dus een iets uitgebreidere keuze.
5) Er zijn t.o.v. de treinen die deze vervangen meer plaatsen beschikbaar voor rolstoelgebruikers; of dit voldoende is moet nog blijken.
6) Het mobiele bereik in Duitsland is minder dekkend in vergelijking met Nederland. Er zijn ook meer minder druk bevolkte gebieden in Duitsland.
7) In de 1e klas is er een 2+1 opstelling en in de 2e klas een 2+2 opstelling. Daarnaast is er in de 1e klas iets meer beenruimte en een voeten-steuntje. De stoelen in beide klassen zijn op de extra verstelmogelijkheden na identiek (in de 1e klas kan de zitting nog los versteld worden en niet alleen i.c.m de rugleuning). Omdat er extra beenruimte is het klaptafeltje naar je toe te trekken en kennen de vaste tafels een omklapbaar deel. Over de ICE L kan ik niets vertellen, maar de 2e klas in de ICE 3Neo doet niet veel onder aan de 1e klas.

Annemiek
1 jaar geleden
Antwoord aan  Frans E.R. Eekhout

6>) Ja, in Duitsland is het absurd gesteld met mobiel bereik. De kans dat je je avontuur live via je mobiel kunt streamen vanuit de bergen in Albanië is zowat 100%, terwijl in Duitsland de kans bestaat dat midden in een drukke woonwijk totaal geen mobiel internet aanwezig is.

Op spoorbanen en snelwegen in Duitsland heb je veelal flinke stukke waar je niets kunt met je mobiele internet.

Waar in Nederland de afhankelijkheid van Wifi-netwerken al drastisch verlaagd is, omdat het gros van de mensen gewoon een databundel heeft, zweren ze in Duitsland nog steeds bij brakke WLAN-netwerken. Zelfs in het bedrijfsleven kijkt men je gek aan als je zegt dat je geen toegang tot het WLAN-netwerk hoeft, omdat je een eigen databundel hebt.

Frans E.R. Eekhout
1 jaar geleden

@Ttc, bedankt voor de uitgebreide informatie, en nog een prettige zonnige zondag toegewenst.

Frans E.R. Eekhout
1 jaar geleden

…LEESTIP…ICE3neo …
Lees het artikel over de ICE3neo testritten in Nederland en het nieuwe verbeterde interieur vanaf 2023 in Railmagazine 406, te koop in de boekhandel of tijdschriftenwinkel.

A.Mengerink
1 jaar geleden

Voor immer en altijd; de kortste railweg van Hengelo naar Amsterdam centraal is: Hengelo- Zutphen- Apeldoorn- Amersfoirt- Amsterdam. Zo reden de ‘stoomlocs’ deze route in de jaren 50 van de vorige eeuw. Als nu een IC dit traject zou kunnen rijden, doet ie er slechts anderhalf uur over!! Maar ja……kan niet……..