fbpx

Gevolgen staking GVB Amsterdam op dinsdag 7 juni

01 jun 2011 13:43

De vakbonden hebben aangegeven op dinsdag 7 juni in Amsterdam te gaan staken. Gedurende de staking rijden bussen, trams en metro´s van het GVB niet. Gedurende de staking vervoert Connexxion geen lokale reizigers binnen Amsterdam. Zes vragen (en antwoorden) over de GVB staking.

Wanneer staakt het GVB?
Deze nieuwe staking staat gepland op dinsdag 7 juni, van 3:00 uur in de morgen tot 1:00 uur in de nacht (nacht van 7 op 8 juni).

Wat zijn de gevolgen van de staking van het GVB?
Er rijden geen bussen, trams en metro´s van de GVB. De GVB winkels zullen geheel de dag gesloten zijn. De veren en het stadsmobiel varen wel. Reizen met Connexxion is geen optie, die accepteren dinsdag 7 juni geen lokale reizigers. Het bedrijf zet richting Amsterdam alléén mensen af in de stad en op de terugweg nemen ze alléén reizigers naar buiten Amsterdam mee.

Waarom kunnen reizigers ook niet lokaal met Connexxion reizen?
"Alhoewel wij wel voor de geplande aanbesteding zijn, is het gebruikelijk in de OV sector dat je niet een staking van een ander breekt" legt een woordvoerder uit. "We willen er voor onze vaste klanten zijn, normaal hebben we nauwelijks lokale reizigers" vult hij aan. Mochten de plannen van het kabinet doorgaan, dan verwacht Connexxion dat het OV efficiënter zal worden, en door klanten beter gewaardeerd zal worden.

Hoe kom ik aan goed reisadvies?
9292 heeft op haar website een speciale pagina over de acties in het OV. Ook heeft 9292 de reisadviezen al aangepast. Zo staan de GVB diensten niet in de planner voor 7 juni. Bij andere vervoerders waarbij beperkingen zijn, zoals Connexxion, worden deze bij het reisadvies getoond.

Wat vindt de GVB van de staking?
De GVB is het net als de vakbonden niet eens dat het kabinet het openbaar vervoer wil aanbesteden. Volgens het GVB zal het OV in Amsterdam fors moeten inkrimpen als de plannen van het kabinet doorgaan. Het GVB is echter niet eens met het middel van een staking. Toch stapt het bedrijf niet naar de rechter om de staking tegen te houden, dat is volgens het bedrijf zinloos. Reizigersvereniging Voor Beter OV bestrijdt dat overigens.

Kunnen vaste klanten geld terug krijgen?
Volgens de algemene voorwaarden kan een vervoerder besluiten abonnementen één dag te verlengen om daarmee reizigers tegemoet te komen. Bij een staking langer dan een dag is de vervoerder verplicht om reizigers op enige manier te compenseren. Reizigers kunnen een brief downloaden via stopdestaking.nl om compensatie te vragen. GVB is echter niet van plan klanten op enige manier te gaan compenseren.