fbpx

Grote rampenoefening bij Rotterdamse metro

Het toekomstig metrostation Rotterdam Blijdorp staat woensdag in teken van een grootschalige rampenoefening. Om de oefening zo echt mogelijk te laten verlopen is een oud metrostel echt opgeblazen. Aan de oefening doen zo´n 2.000 mensen mee, waarvan 1.500 hulpverleners en 500 figuranten.

Aanslagen
De afgelopen jaren zijn diverse Europese steden daadwerkelijk opgeschrikt door aanslagen in het openbaar vervoer. Zo werden in 2004 meerdere forensentreinen van de RENFE opgeblazen in Madrid en was een jaar later Londen doelwit van een aanslag. Dit jaar werd Moskou opgeschrikt door een terreuraanslag in de metro. Voor de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond aanleiding om een dergelijke situatie in scene te zetten.

Vier jaar
De grote rampenoefening heeft de naam Excodus, en ging van start om 8:24 uur. Overigens is het niet voor het eerst dat er een grootschalige hulpverleningsoefening wordt georganiseerd, dat gebeurd minimaal eens in de vier jaar. 

Hinder
Doordat metrostation Rotterdam Blijdorp nog niet in gebruik is, ondervinden metroreizigers geen hinder van de oefening. Er worden wel enkele buslijnen omgeleid en bus en trams kunnen vertraging oplopen. 
Het toekomstige station is gelegen op 18 meter diepte en zal vanaf 17 augustus 2.000 reizigers per uur aan zich voorbij zien trekken. 

Opblazen metro
De RET heeft recent nieuw metro materieel ingebruik genomen, waardoor een oude metro beschrikbaar was om echt opgeblazen te worden. Nadat de metro was opgeblazen, was de metro aanvankelijk zestig centimeter te hoog om in de tunnelbuis te komen.

Vrijdag
De rampenoefening loopt tot vier uur vanmiddag, daarna is de oefening op station Blijdorp voorbij. Voor het OM en politie loopt de oefening echter door tot vrijdagmiddag. Zij zullen onderzoek doen naar de onderzoek doen van de gesimuleerde ramp.

Foto´s aan de zijkant zijn van de redactie van treinreiziger.nl. Onderstaande foto is afkomstig van RTV Rijnmond via Flickr: