fbpx

Hogesnelheidstrein Istanbul – Ankara van start

28 jul 2014 10:33

De economische en de politieke hoofdsteden van Turkije, Istanbul en Ankara, zijn sinds dit weekeinde met een hogesnelheidstrein verbonden. Turkse media meldden zondag dat de eerste trein die het traject bedient, is vertrokken uit het Pendik-station in het zuidoosten van Istanbul.

De hogesnelheidstrein reduceert de reistijd door het bergachtige terrein tot 3,5 uur. Tussen Istanbul en Ankara waren de treinen eerst meer dan 6 uur onderweg. De afstand tussen Istanbul en Ankara bedraagt ruim 500 kilometer. De treinen kunnen op delen van het traject maximaal 250 kilometer per uur rijden.

In de eerste week rijden de treinen gratis tussen de twee steden, meldt het ANP. Er rijden dan alleen nog maar een paar treinen. Er worden in totaal 7,5 miljoen reizigers per jaar verwacht tussen beide steden. Een treinkaartje voltarief kost 70 lira (ongeveer 25 euro), kinderen onder de zeven reizen gratis. Kinderen tussen de 8 en 12 betalen 35 lira (ongeveer 12,50 euro) Ook studenten (55 lira, twee tientjes in euro´s) en senioren (35 lira) betalen minder.

In 2023, als de Turkse republiek 100 jaar bestaat, moeten er over 3500 kilometer spoorlijn hogesnelheidstreinen denderen.

(c) ANP