fbpx

IJsjes en water voor reizigers Schiphol

Reizigers van en naar Schiphol die vertraagd waren door werkzaamheden aan het spoor, kregen zondag ijsjes en water om het leed wat te verzachten. Volgens een woordvoerster van de luchthaven waren de problemen ´te overzien´.

Dit hele weekend kunnen er nauwelijks treinen van en naar Schiphol rijden, omdat ProRail tot maandagochtend 5 uur aan het spoor werkt. De werkzaamheden vallen precies aan het begin van de zomervakantie. "Het was een drukke dag door de vakantiedrukte. Er arriveren 50.000 mensen op Schiphol en een vergelijkbaar aantal vertrekt. Maar ze hebben de berichten goed gevolgd´´, aldus de woordvoerster.

NS-vervoersbewijzen
Tussen Schiphol en Amsterdam Zuid en tussen Schiphol en Amsterdam Bijlmer kregen treinreizigers het advies om de Zuidtangent (een snelle bus) van Connexxion te gebruiken. Sommige buschauffeurs bleken echter niet op de hoogte te zijn van de werkzaamheden, waardoor NS-vervoersbewijzen niet altijd geaccepteerd werden.

Reisinformatie niet overal op orde
Volgens Tim Biels – een doorgewinterde treinreiziger – was ook de reisinformatie niet overal op orde. "Mijn eigen ervaring is dat er op Amsterdam Sloterijk, Amsterdam Lelylaan, Duivendrecht, Amsterdam RAI en Amsterdam Zuid goede informatie werd gegeven. Maar op Schiphol, Amsterdam Bijlmer en Amsterdam Centraal was het een zooitje". Als voorbeeld noemt hij Schiphol, waar reizigers volgens hem de verkeerde kant op werden gestuurd.

Voldoende bussen
De informatievoorziening mocht dan niet vlekkeloos verlopen, voldoende bussen waren er zondag wel. Ook werden reizigers onder andere te Amsterdam Sloterdijk geholpen door kruiers. Reizigers naar de luchthaven bleken in het algemeen goed voorbereid. Terugkomende vakantiegangers werden vaak overvallen door de werkzaamheden.

Geen files
Door de werkzaamheden namen minder mensen het openbaar vervoer naar de luchthaven. Veel mensen kwamen namelijk met de auto en maakten gebruik van parkeren schiphol, of lieten zich brengen en ophalen. Er stonden, in tegenstelling tot zaterdag, geen files op de wegen naar de luchthaven.

Timing
Op de timing van de werkzaamheden is veel kritiek. Volgens spoorbeheerder ProRail was het echter niet anders mogelijk, omdat de oplevering van de nieuwe sporen dan vertraagd zou raken.

(c) ANP / Treinreiziger.nl