fbpx

Inleveren OV-studentenkaart en kennismaking met OV-chipkaart

12 sep 2009 11:46

Vrijdag 4 september was het moment dan toch daar, een zwarte dag wil ik het niet noemen, maar grijs was hij wel: ik moest mijn OV-studentenkaart inleveren. Weg vrijheid! Weg 40% weekend korting in alle vormen van openbaar vervoer! Waar moet het naar toe met mijn leven!? Gelukkig krijgt iedere student die zijn of haar OV-studentenkaart inlevert een prachtig aanbod: één jaar lang een gratis voordeel urenkaart. Een geruststellende gedachte.

Nu mijn studentenleven er zo goed als op zit verdwijnt het vrijwel dagelijks reizen met openbaarvervoer ook. Acht jaar lang reizen tussen Alkmaar en Amsterdam is niet niks. De situatie is in al die jaren wel behoorlijk veranderd. Van overvolle intercity’s (toen nog koplopers), uitvallen van treinen om onbekende reden en vele vertragingen, naar een soepel systeem met bijna ieder kwartier een (comfortabele) intercitytrein van Alkmaar naar Amsterdam en visa versa.

Luxe
Aan die luxe raak je wel gewent en is het opeens storend als je ergens bent waar slechts één keer per half uur een intercity richting Amsterdam of Alkmaar gaat. Ik leer schijnbaar niet zo snel, want het is nu al een aantal keer overkomen dat ik ’s nachts – tegen het einde van de dienstregeling – op Amsterdam CS stond, en er alleen nog een paar sprinters richting Alkmaar reden. Een half uur wachten op een station terwijl je eigenlijk lekker warm in je bed had willen liggen, is dan een flinke tegenvaller.

Reisrechten OV-chipkaart
Zaterdag 5 september, ik had een afspraak in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam. Rond 16u waren alle ins en outs besproken en liep ik tevreden naar het Centraal station. Het moment nadert: ik ga mijn OV-Chipkaart ontdoen van haar studentenreisrecht! Oké, dit klinkt makkelijker dan het in werkelijkheid is. Het kostte mij moeite om het studentenreisrecht bij het Gemeentelijk Vervoer Bedrijf Amsterdam te laten verwijderen, om precies te zijn een half uur wachten en zo’n 40 lot genoten voor me, maar daarna ging alles heel simpel.

Reizen met OV-chipkaart
De OV-chipkaart, door velen gehaat, door mij tot op heden geliefd! Wat een handig ding is dat zeg! Na het verwijderen van het studentenreisrecht en het opladen met €10,- moest ik naar het Mercatoplein, opzoek naar tramlijn-13 dus.
De tram komt aanrijden, ik ben er klaar voor! Voor het eerst reizen EN betalen met de OV-chipkaart. Gespannen stap ik in, houdt mijn kaart voor de lezer en in het scherm verschijnt: Prettige reis! Wow dat gaat makkelijk, nooit meer bij het instappen nadenken waar je de tram weer uit wilt stappen! Echt iets voor mij. Aangekomen op het Mercatoplein loop ik enigszins gespannen naar de deur. De tram stopt, ik houdt weer mijn kaart voor de lezer: Tot ziens! Verschijnt daar nu opeens. Tevreden loop ik weg. Het enige nadeel: ik weet tot op heden niet wat deze reis me gekost heeft. De volgende keer als ik in Amsterdam ben zal ik het checken…

Keuze
Om heel eerlijk te zijn: ik mis de trein! Dat gele gevaarte wat mij over het algemeen van A naar B en een enkele keer naar C verplaatst. Het even voor niets heen en weer reizen naar een stad die mij onbekend was, een verjaardag aan de andere kant van het land of naar een beurs in Utrecht. Ik moet nu een bewuste en overwogen keuze gaan maken: Trein of auto. Beide hebben hun voor- en nadelen. Het hoort bij het leven!

Mart Hopman