fbpx

NMBS eist tot 26 miljoen van AnsaldoBreda

De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS dient een schadeclaim in die kan oplopen tot 26 miljoen euro tegen AnsaldoBreda, de Italiaanse bouwer van de Fyra. Dat schrijven Belgische media dinsdag.

De NMBS zal in september bij de rechtbank van Utrecht een schadevergoeding van AnsaldoBreda eisen. Alle mogelijke schadeposten worden nog onderzocht, maar volgens bronnen bij de NMBS zal het gaan om een bedrag tussen de 17 en 26 miljoen euro.

In juli besliste de rechtbank al dat de NMBS de voorschotten ter waarde van ruim 37 miljoen euro, die betaald werden voor de drie bestelde Fyra´s, terugkrijgt. Dat geld is intussen overgemaakt. De drie treinstellen hadden in 2007 geleverd moeten zijn, maar de Belgen hebben geen enkel treinstel gekregen. AnsaldoBreda heeft wel getracht in 2012 de treinstellen te leveren, maar de Belgen vonden de treinstellen toen nog niet acceptabel. Vanwege alle problemen bij de Nederlandse treinstellen hebben de Belgen in mei besloten de bestelling te annuleren. Nederland bestelde 16 Fyra-treinen, waarvan er 9 werden geleverd. Deze staan nu allen werkloos ter zijde. 

(c) ANP