fbpx

NS stopt voorlopig toch niet met reisinfo via teletekst

29 jul 2016 14:31

De Nederlandse Spoorwegen stoppen voorlopig toch niet met reisinformatie via teletekst. Het spoorbedrijf kondigde vorige week aan per 1 augustus te stoppen met teletekstpagina 751. NS wil eerst nader in gesprek met reizigersorganisaties.

Dat zegt het spoorbedrijf tegenover Treinreiziger.nl. NS had in een gesprek met reizigersorganisaties, waarin meerdere onderwerpen werden besproken, aangegeven reisinformatie via Teletekst te willen afbouwen. Reizigersorganisaties gaven toen aan geen problemen te hebben met het feit dat een pagina over internationale vertragingen (752) zou verdwijnen, maar dat er nog wel vragen waren over pagina 751.

Bij NS was de indruk ontstaan dat organisaties als Rover instemming hadden verleend, maar dat bleek dus op een misverstand te zijn gebaseerd. Daarom wil het spoorbedrijf nu eerst nog in gesprek met de consumentenorganisaties uit het LOCOV. "Omdat NS het belangrijk vindt dat er zorgvuldige afstemming is met de reizigersorganisaties," zegt NS-woordvoerder Martijn Kamans. NS heeft besloten pagina 751 voorlopig in de lucht te houden.

Reizigersorganisatie Rover reageert blij op het NS-besluit. "We kregen afgelopen week veel klachten van reizigers," reageert Rover-woordvoerder Chris Vonk. Volgens Rover hebben veel reizigers die de pagina gebruiken geen internet. "Teletekst is een stuk laagdrempeliger dan een internetloos alternatief zoals voor iedere reis opbellen naar 9292 of NS-Klantenservice," zegt NS. Wel erkent Rover dat teletekst steeds minder vaak gebruikt wordt.

NS zal de komende tijd nader in gesprek gaan over het onderwerp, zegt het spoorbedrijf. Volgens NS hebben de meeste gebruikers van de pagina juist wel internet. Het bedrijf baseert zich op cijfers van de NOS, waaruit blijkt dat de pagina met name via de Teletekst-app wordt opgevraagd. "Deze mensen kunnen ook terecht bij de NS Reisplanner Xtra-app en via ns.nl. Hier krijgen reizigers makkelijker een op maat gesneden reisadvies en kunnen zij beter zien wat de precieze impact van een mogelijke verstoring is op de treinreis die ze willen maken," zegt Kamans.

Teletekstpagina 751 heeft sinds vorige week ook een eigen website: www.tt751.nl. De site is een initiatief van Geert Wirken van RijdenDeTreinen, die daarmee een eerbetoon wilde maken aan de teletekstpagina. Hij wees erop dat de pagina sinds 1990 door de spoorsector wordt gebruikt.