NS tevreden met test Automatische treinpiloot (video)
11 dec 2019 10:59
De Nederlandse Spoorwegen heeft in de nacht van dinsdag op woensdag op de Hanzelijn voor het eerst een test met een automatische treinpiloot gedaan. Volgens NS is het experiment geslaagd.
Vlekkeloos verlopen
“De testen gingen prima. Ondanks dat we misschien iets te laat waren, verliep het helemaal vlekkeloos”, vertelt machinist Hans Lieman aan Treinreiziger.nl. Om de trein automatisch te kunnen laten rijden is de trein voorzien van een speciale computerunit. Daarin zijn alle gegevens van de infrastructuur en de trein verzameld. Met behulp van die informatie kan de trein automatisch rijden.
Minder bedienen
Het spoorbedrijf benadrukt dat de rol van de machinist niet ter discussie staat. Bij deze fase van Automatic Train Operation (ATO), zoals de automatische treinpiloot wordt genoemd, blijft de machinist nodig. Die kan als het nodig is ingrijpen of de treinpiloot uitschakelen. “Het is te vergelijken met de aanwezigheid van de piloot in de cockpit”, vertelde NS-woordvoerder Anita Middelkoop vorige week aan Treinreiziger.nl.
Ook machinist Lieman denkt dat zijn werk door ATO maar beperkt zal wijzigen. “Minder bedienen vooralsnog, maar ik zal vooralsnog dezelfde handelingen moeten verrichten”, legt hij uit.
Arriva test
Eerder dit jaar deed Arriva al een proef met Automatic Train Operation. Toch wijkt NS-test af van wat Arriva heeft gedaan, vertelt projectmanager Lammert Visser van NS. Hij wijst op de verschillende beveiligingssystemen in Nederland. “Wij hebben getest onder ETCS, en Arriva doet het onder ATB Nieuwe Generatie. Dat zijn dus verschillende beveiligingssystemen en daarmee ook andere aspecten die je van ATO kan verwachten.”
Meer experimenten
De komende tijd volgen meer experimenten. Daarbij wordt onder meer gekeken naar het rij- en remgedrag van de zelfrijdende trein bij gladde sporen. Het spoorbedrijf benadrukt dan ook nu nog niet bezig te zijn met de invoering van de automatische treinpiloot.
Als het er op aan komt ben je met een Thinkpad het zekerst 🙂
Wat moet een machinist nog doen? Ingrijpen met remmen is kansloos, voor hem en voor een computer. Dan blijft alleen de vertrek begeleiding? De computer rijdt in ieder geval zuiniger en geleidelijker.
Wat piloten nog op een vliegtuig doen is een raadsel. Wanneer ze aan de bak moeten weten ze niet hoe of zitten ze wat te praten en valt een vliegtuig tijdens de landing gewoon uit de lucht. Duidelijk dat je niet in een Boeing moet zitten.
@ Molenaar Wat moet een machinist bij GoA 2 nog doen?
De machinist zal nog steeds moeten vertrekken, rangeren en de automaat in en uit moeten schakelen omdat niet overal automatisch kan worden gereden.
Tenzij NS natuurlijk overweegt om een deel van het net om te bouwen tot metro.
Op sommige plaatsen hoef je alleen de geluidsschermen maar aan de bovenkant met elkaar te verbinden en je hebt een tunnel.
Als metro’s zoals nu bij de NZ automatisch kunnen rangeren dan kunnen die grote metrostellen van de NS dat ook. Ik reken er op dat super treinen als de ICng en de andere recente aankopen dit ook zo kunnen.
Zulke voertuigen zijn altijd aan zoalng er stroom op staat. Daar hoeft geen mannetje met een sleutel voor te komen.
Je statement over de piloten is pertinente onzin, kijk anders deze set filmpjes eens voor een indruk: https://www.youtube.com/watch?v=9NFq2eZSDJE
Ik vergat nog het botsen bij Zwitserland na het negeren van de botswaarschuwing. Ook het vliegtuig wat boven de oceaan in een stall terecht kwam. Dan ze de grond in vliegers door de piloten van German air, Egypt air en Malaysia Air. De leerling die bij San Franciso zijn vliegtuid wat te vroeg aan de grond zette onder toeziend oog van de begeleiders. En zo kun je nog uren doorgaan. Verreweg de meeste ongelukken zijn pilot-erros en de meeste redingen komen van veiligheidssystemen.
Van de gevallen die je opnoemt, zijn enkelen zo oud, dat je juist bewijst hoe veilig vliegen eigenlijk is. De crash boven Zwitserland was in 2002. De piloot van Germanwings boorde zijn vliegtuig in 2005 in de grond. Het ongeval met Egyptair was in 1999. De incident die je opnoemt bewijzen in geen geval je stelling dat je niet in een Boeing moet zitten. Bij de incidenten waren immers ook een Tupolev en een Airbus betrokken. Neemt niet weg dat vliegen nog steeds erg veilig is. Op basis van reizigerskilometer zelfs veel veiliger dan reizen met de trein.
Tja, weinig ongelukken en bijna altijd pilootfouten.
Germanwings was 2015, MH370 2014, dit waren geen fouten maar opzet. Wat een automaat niet doet, behalve als er ontwerpfouten zijn, zoals bij Turkish airlines (combi piloot) en de 737max.
Wijselijk zal de EU de zelfkeuringen van FAA/Boeing niet meer accepteren. Idem met auto’s zoals de doodrijdtruck van Tesla.
” Toch wijkt de NS test af van wat Arriva heeft gedaan, vertelt projectmanager Lammert Visser van NS. Hij wijst op de verschillende beveiligingssystemen in Nederland. “Wij hebben getest onder ETCS, en Arriva doet het onder ATB Nieuwe Generatie. Dat zijn dus verschillende beveiligingssystemen en daarmee ook andere aspecten die je van ATO kan verwachten”.”
Wat een kansloos gedoe is dit toch. De verlekkerdheid waarmee de projectleider weer wijst op de verschillen en de complexiteit.
Aanpak is strijdig met de hoofdwetten van Innovatie.
Zoals gebruikelijk in OV.
Maar het ware onderwerp betreft dan ook niet het verbeteren (versnellen/beveiligen/…) van OV voor de gebruiker.
Maar instandhouding van het gebed zonder end.
@ Johan II
Ik voel met u mee maar u moet de jeugd ook wat perspectief gunnen.
Ik had in mijn jeugd tekenfilmpjes van ‘The Jetsons’ die speelden in de 21e eeuw.
Het is nu zover maar mijn vervoersmiddel staat nog steeds op wielen.
Laten we eerst de 30 jaar achterstand maar eens inlopen vindt u niet?
wat bedoel je Simon? Ken de Jetsons niet, gun jeugd perspectief, daarom ook mijn bijdragen. Geef slechts aan dat de manier van aanpak wijst op stagnatie/bezigheidstherapie ipv innovatie/vooruitgang.
Daar heeft OV-sctor en NS in het bijzonder een handje van: goede sier maken met nieuwe technologiën, maar deze ondertussen zonder uitzondering vakkkundig om zeep helpen, of beter gezegd laten verzanden in falende ingewikkeldheid en afhankelijkheid.
In de tekenfilmpjes werden destijds wonderlijke vergezichten geschetst over vliegende auto’s en robots als hulp in de huishouding. Dat zou dan nu dus uit moeten komen.
Dezelfde vergezichten proef ik nu bij deze technologieën. Heel mooi allemaal maar hebben we dit nu echt als eerste nodig?
Er gaan inmiddels in Delft stemmen op om ERTMS maar over te slaan en een soort Hyperloop op wielen te bedenken. Kunnen we weer wat jaren experimenteren!
Mij hebben ze geleerd; Eerst weten wat je wilt, dan zorgen dat het kan en daarna zorgen dat het gebeurt (En als je bezig bent niet meer mekkeren). Aan de slag dus met wat we hebben besloten!
Inderdaad: ‘eerst weten wat je wilt’, etc. Dat zijn echter open deuren zonder waarde, zeker in een mistige, hermetische en zieke sector als OV.
Elke partij, expert of project zegt immers dat ie weet wat ie wil.
Idem dat ie visie heeft. Wat strikt gezien ook klopt, want ook al ben je blind, je denkt toch iets te zien (‘visie’), en dat knal je op papier. Is recept voor falen. Projecten rammelen aan alle kanten.
Daarmee “Aan de slag dus met wat we hebben besloten!” levert niets op, alleen de illusie zinvol bezig te zijn (ofwel mensen van van de straat). Bovenstaand project ademt het aantoonbaar in al haar porien al uit.
Wat mist is zelfbewustzijn (van eigen gaten) en een kritische omgeving. Beiden ontbreken stelselmatig en aantoonbaar in de OV-sector. Het is een speeltuin voor kleuters.
Eerste wat een innovator/manager/non-kleuter zou moeten doen is contact zoeken met criticasters. Alleen zo kun je een idee/project beter maken, blinde vlekken ontdekken.
Heb ik in 25 jaar bij OV-bedrijven en overheden nog nooit gezien gebeuren. Is een soort luilekkerland van zelfingenomenen (oftewel biased tot in het kwadraat).
Ook deze ‘projectmanager Lammert Visser van NS’ zal bijv. heus dit stukje over zijn werk te zien krijgen, maar contact leggen en vragen stellen? gebeurt niet.
@ Johan II
Wat me dwars zit aan ATO is dat hier vergezichten worden geschetst over automatisch rijdende treinen terwijl we nog met een spoorwegsysteem zitten opgescheept uit het tijdperk van de Batavieren. We dromen over 10 minuten treinen maar wanneer ze na een verstoring allemaal tegelijk op moeten trekken stort de stroomvoorziening in. Ons beveiligingssysteem is gebaseerd op volstrekt verouderde techniek en vertoont ‘gaten’ in de dekking.
Nu is er eindelijk een systeem dat in heel Europa bruikbaar is waarbij seinen langs de baan niet meer nodig zijn en wat gebeurt er? Er worden weer allerlei uitvluchten verzonnen om er maar vooral niet te snel aan te beginnen. Dat bedoel ik met ga ermee aan de slag. Het is zoveel veiliger dan ATB.
Ook wordt er al jaren gesproken over de bovenleidingspanning. Ga verdorie naar 3000 Volt!
Zorg dat het gebeurt. En trek je dan niets aan van allerlei gemekker van vervoerders voor wie dit toevallig een beetje slecht uitkomt.
Er is lang genoeg over gepraat.
Ja, geheel mee eens Simon.
Is de vraag echter of de sector het waard is, een investering. Dat 3000V er nog steeds niet is lijkt me juist een teken dat het fundamenteel mis zit in OV.
OV/NS heeft in Den Haag bijvoorbeeld niet voor niets de automatische trauma-reactie ‘pas op, niet aankomen’.
OV-sector is een olifant in de porceleinkast.
Zolang kleine experimentele onderzoeksprojecten, als uit dit artikel, willekeurig en autistisch aangepakt worden, fundamenteel in strijd met hoofdwetten innovatie, lijkt me er geen hoop te zijn dat OV haar potentie kan invullen. Bij lange na niet. Van blinden, olifanten in porceleinkasten, is alleen maar ellende te verwachten.
En zo zal ook een no-brainer met grote benefits als 3000 V, een relatief recht-toe-recht-aan operatie waar dus op het eerste gezicht weinig mis aan kan gaan, voor het karretje van onkunde* gespannen worden. Zo werkt het, is tot nu toe keer op keer bewezen, ken jij een uitzondering?
Is triest dat niemand zich er bewust van is. Zoals getraumatiseerden/disfunctionelen niet bewust zijn van dat ze disfunctioneel zijn.
*) de ziekelijke OV-praktijk van zand in de ogen, zand in de raderen, en losse eindjes waarover weer naar hartelust gestruikeld, gereageerd op deze site, vergaderd en genegeerd kan worden, het gebed zonder end.
@ Johan II De vraag ken jij een uitzondering?
Daar heb ik even over na moeten denken. DD-IRM vind ik wel een mooi voorbeeld van hoe het ook kan. Vanaf het eerste moment dat de researchafdeling van het idee hoorde totdat het ding ging rijden nam weinig tijd. Afgezien van wat ‘doedelzakgeluiden’ van de halfgeleiders waren er weinig problemen mee. Resultaat van een klein team specialisten dat snel door kon pakken. Het kan dus wel.
Slechts een begin. We zullen zien hoe het verder gaat. Instroom ICNG en uitrol van ERTMS is interessanter.
De Hanzelijn is vaak een testtraject. Voordeel is dat er het tamelijk rustig is. Mocht het daar s nachts fout gaan is er geen verkeersinfarct.
Tussen Amsterdam Bijlmer – Utrecht is ook ERTMS. Maar daar rijdt een nachttrein in de Randstad.