fbpx

Oplossing dubbel opstaptarief bij reizen met meerdere vervoerders in zicht

05 dec 2012 21:46

Een oplossing voor het dubbel betalen van het opstaptarief, als er met meerdere vervoerders over het Nederlandse spoor wordt gereisd, lijkt na jaren wachten in zicht.

De staatssecretaris van Spoor, Wilma Mansveld, en de treinvervoerders hebben de intentie om het probleem aan het begin van 2013 op te lossen.

Volgens Mansveld is een oplossing nodig, omdat het dubbele opstaptarief een doorn in het oog is van reizigers, de Tweede Kamer en het ministerie. Er is sinds de invoering van de chipkaart echter geen oplossing voor het dubbele opstaptarief bij het treinvervoer.

De minister geeft aan dat zij, om het probleem op te lossen, desnoods zelf de portemonnee trekt. Het huidige plan is om het kostenverlies voor vervoerders te compenseren door een geringe stijging van de ticketprijzen, die daarna weer wordt verminderd als de treinkaartjes toch duurder worden door inflatie en de verhoogde verbruiksvergoeding voor het spoor.

Bijzonder
Het compenseren van vervoerders voor het gemis aan inkomsten klinkt bijzonder in de ogen van de reiziger, aangezien het dubbele opstaptarief helemaal niet bestond toen er alleen gereisd kon worden met papieren treinkaartjes. Daaruit kun je afleiden dat wat nu lijkt op een gemis aan kosten voor de vervoersbedrijven, hun eigen schuld is omdat ze in eerste instantie het probleem niet actief opgelost hebben, of nooit gecreëerd hadden.

Foto door Kialna Photography.