fbpx

VVMC: Vreest afleiding voor treinmachinist door smartphone

27 apr 2016 11:39

Machinisten dreigen steeds meer te worden afgeleid door hun smartphone en andere schermpjes in de cabine, waardoor ze hun ogen niet op de spoorbaan hebben. Dat vreest spoorvakbond VVMC, zo melden De Telegraaf en BN De Stem woensdag.

Het is niet zo dat de machinist bezig is met appjes of spelletjes, maar wel met een toenemend aantal apps van de Nederlandse Spoorwegen. "Daar wordt nu mee proefgedraaid. Systemen waarop de treinenloop valt af te lezen, digitale informatieschermen die de status van de trein weergeven en die live beelden uit de trein streamen. Kortom: allemaal systemen die de kans op afleiding en daarmee gevaarlijke situaties onaanvaardbaar verhogen," zegt Rob de Groot tegenover BN De Stem. De Groot is zelf machinist en voorzitter van de VVMC.

De Groot is bang dat er allerlei apps en toepassingen worden ontwikkeld om de doorstroming te verbeteren. "We gaan naar ´iedere 10 minuten een trein´. Dan moet je tot op de seconde op tijd rijden. Gaat dat goed als je al die informatie live op een tablet krijgt en tegelijkertijd je ogen op het spoor moet houden? Er zijn nog geen ongelukken gebeurd omdat een machinist is afgeleid, maar we willen dat ook liever voor zijn."

De VVMC pleit in de krant dat de staatssecretaris onmiddellijk een verbod op specifieke apps voor de machinist afkondigt. NS-woordvoerder Martijn Kamans zegt tegenover BN De Stem te onderzoeken of apps en extra schermen in de treincabine de machinisten mogelijk afleiden. In het najaar moet dat onderzoek klaar zijn.