fbpx
(c) EO/Rail Away

200e Rail Away aflevering gevierd met nachtspecial

07 jan 2019 16:59

Deze week – op vrijdag 11 januari, 19:45u – wordt de 200e aflevering van het EO-programma Rail Away uitgezonden. Omdat te vieren staat de nacht van 11 op 12 januari op NPO2 in z’n geheel in teken van het populaire programma.

Afwisselende routes

Het programma bestaat inmiddels 25 jaar, en doet het nog altijd goed. Gerben van Ommen is sinds 1995 betrokken bij het programma. Eerst als coördinator, en later als programmamaker. De meeste afleveringen (157) zijn in Europa gemaakt. “Afwisselende routes scoren het beste bij onze kijkers. Dan kom je al snel uit bij treinen in de bergen, zoals Zwitserland en Oostenrijk”, vertelt Van Oomen aan Treinreiziger.nl. Hij vervolgt: “Dat levert zulke mooie vergezichten op. Dat zie je ook in onze 200e aflevering, waar we heel nieuwe invalshoeken hebben gezocht met een nieuw soort camera aan de helikopter.”

Japan

Ondanks er al 200 afleveringen van Rail Away zijn verschenen, heeft Van Ommen nog genoeg trajecten op zijn verlanglijstje staan. “Het was een jarenlange wens om afleveringen in Japan te maken, een prachtig treinenland. Dat is in 2015 voor het eerst gelukt, met twee afleveringen als gevolg. Ik denk dat we nog makkelijk 50 afleveringen in dit land kunnen maken”, zegt de programmamaker. Maar, daar ligt wel een uitdaging. “Zo’n productie in Japan is heel gecompliceerd en kostbaar. Het kostte ons vijf jaar om het voor het eerst te realiseren. Als we daarbij geen hulp krijgen, wordt het zelfs onmogelijk.”

Verkeersbureau

Een aflevering maken in bijvoorbeeld Duitsland of Zwitserland is veel makkelijker. Daar hebben de programmamakers van Rail Away inmiddels goede contacten. En wat helpt: die landen hebben een verkeersbureau in Nederland. “Die kennen ons en zullen hun collega’s in het land overhalen met ons mee te werken. Dat werkt zoveel sneller en makkelijker.”

Andere wensen

Behalve Japan, heeft Van Ommen nog meer wensen. “We zouden graag een aantal Zuid-Amerikaanse landen bezoeken, waaronder Argentinië. En ook hebben we veel lijnen in Noord-Amerika op het oog die nog de moeite waard zijn. En ook in Europa zijn er wensen, met name in landen waar we nauwelijks of niet waren. Bijvoorbeeld in een aantal voormalige Oostbloklanden.” Ook zou Van Ommen graag nog nieuwe afleveringen willen maken in Spanje en Italië.


Over de jubileumuitzending:

De jubileumuitzending wordt op vrijdag 11 januari om 19:45 uur uitgezonden op NPO2. De reis gaat van start met een stoomlocomotief op het Furka-bergmassief, waardoor vervlogen tijden herleven. Voor de 200e aflevering is gebruik gemaakt van een speciale Cineflex-camera die onder een helikopter hangt. Daarmee zijn unieke beelden gemaakt van de Gornergratbahn. De wereldberoemde ‘Glacier Express’ biedt een prachtig zicht op de Zwitserse bergwereld en rijdt vlak langs de grootste ijsmassa van de Alpen, die maar liefst 23 kilometer lang is. Vanuit Zermatt gaat de kijker langs dichte bossen en alpenweiden naar een spectaculaire hoogte van 3089 meter. Eenmaal boven weet de reiziger zich omringd door 29 toppen van meer dan 4000 meter hoog, met natuurlijk het uitzicht op de ‘koning der bergen’: de Matterhorn.

Rail Away heeft verder ook op 18 januari een nieuwe aflevering. Dan staat het traject Annecy-St.Gervais les Bains-Bellevue in Frankrijk centraal.

14 gedachten aan “200e Rail Away aflevering gevierd met nachtspecial”

 1. dries molenaar schreef:

  Gefeliciteerd. Maxima kan wel helpen met wat ritselwerk in Argentinië. Japan heeft toch ook een verkeersbureau? Hoeveel afleveringen zijn er in Nederland opgenomen?
  Omdat er geen sprekende personen in beeld zijn moet het toch makkelijk zijn de beelden in het buitenland uit te zenden.

 2. Mattheus schreef:

  Goedendag Rail Away gefeliciteerd met jullie 200ste aflevering. Ik ga zeker kijken maar op welke zender komt het voor en hoelaat begint het?

  1. Treinreiziger.nl (Hildebrand) schreef:

   Ik heb dat nu ook duidelijker toegevoegd. Vrijdag om 19:45 uur, NPO2.

   1. Mattheus schreef:

    Hildebrand toppie voor je moeite

 3. johan II schreef:

  Ultiem EO-genot vind ik Rail Away, dichter bij God zonder gepreek. Gefeliciteerd en dank jullie wel.

  Wist niet eens dat het door de EO zelf gemaakt is!

 4. Metanarrator schreef:

  Erg leuk programma!

  Maar, meneer Van Ommen, Nederland is ook best mooi hoor. Een special over Nederlandse routes zou wellicht ook eens interessant kunnen wezen…

  De verschillende filmende machinisten op Youtube bewijzen (imo) dat er genoeg te genieten valt op het Nederlandse spoor.

 5. Jan van den Berg schreef:

  Van harte gefeliciteerd met de 200 uitzending, ik geniet er al 25 jaar van en ga zeker kijken vrijdag. Ik hoop dat er nog veel afleveringen gemaakt mogen worden.

 6. Travelmarcel schreef:

  Gefeliciteerd Rail Away!
  In Nederland zijn de trajecten Maastricht-Heerlen en Zutphen-Nijmegen ook erg fraai, en lekker dicht bij huis.

 7. Neijno schreef:

  Gefeliciteerd Rail Away! Het zijn programma’s met een therapeutische werking! Om bij weg te dromen!
  Hopelijk komen er nog vele nieuwe Rail Away’s!!!

 8. June-Rose schreef:

  Gefeliciteerd Rail Away. Ik ben een 76-plusser met een hart voor nieuwe ervaringen en de geest van een vrouw van 25. Ik vlieg niet omdat ik wil alle wonderen van moeder natuur bekijken van dichtbij. Dus is een reis met de trein een vorm van meditatie [zonder de kosten van een of een andere guru!]Ik heb een achtergrond in het journalistiek en omdat ik Engels ben volgt ik de spoor van Michael Portillo. Maar Rail Away is mijn inspiratie.

 9. Ruud schreef:

  Een heerlijke serie , na een vermoeiende week kom ik hier weer helemaal van bij .

 10. Frans Eekhout schreef:

  …INDONESIË…
  Rail Away Proficiat. Rustig gefilmd en voorzien van een prettige commentaar stem biedt het de kijker een goede mogelijkheid om te genieten van een buiten- en incidenteel ook binnenlandse treinreis. Het zou ook leuk zijn om JAVA waar nog veel Nederlands erfgoed is, denk aan stations en spoortrajecten zijn die eens nader belicht mogen worden in bijvoorbeeld een 2 tal afleveringen. Samen met Garuda Indonesia, die regelmatig op Amsterdam vliegt, zou een vlieg- en treinreis naar de Gordel Smaragd zeker de moeite waard zijn om al dan niet hernieuwd kennis te maken met Java en eventueel Sumatra zeker nu het railvervoer in opkomst is. Vanaf maart 2019 rijdt zelfs de eerste fase van de MRT oftewel Metro in Jakarta. Dus wat belet de makers van Rail Away om e.e.a. mooi vast te leggen met een treinreis langs de vele sawa’s oftewel rijstvelden en steden op deze mooie eilanden…!

 11. Rail Away schreef:

  Beste kijkers, hartelijk dank voor de vele reactie, felicitaties en tips! We doen ons researchwerk vaak buiten de spotlights, en pas als het ook echt wat wordt zien jullie het resultaat op tv. Er zijn in totaal drie afleveringen in Nederland gemaakt, waarvan twee in 2014, bij 175 jaar spoor in Nederland. In ieder geval komen er in 2019 nog drie nieuwe afleveringen op de buis. Die opnamen zijn al gemaakt. En natuurlijk veel herhalingen Blijf ons volgen voor de actuele schema’s via Internet (www.railaway.tv) of Facebook (www.facebook.com/railawaytv) voor de update!

 12. Willemien schreef:

  Ik ben dol op reizen met de trein. Met het boekenweek geschenk als treinkaartje maak ik altijd een zolang mogelijk treinrit door Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *