fbpx

Evacuatie bij gestrande trein duurt nog te lang

Het lukt de spoorsector nog onvoldoende om gestrande treinen altijd binnen twee uur te evacueren. Elk jaar zijn er nog steeds meerdere incidenten waarbij treinreizigers enkele uren moeten wachten voordat ze uit de trein kunnen. Vooral op de hogesnelheidslijn zijn er in verhouding vaak problemen.

Dat blijkt uit een Kamerbrief van staatssecretaris Dijksma. In de periode december 2013 tot en met februari 2016 strandden er totaal ruim 1600 treinen langer dan 20 minuten. Sinds 2011 is het de bedoeling dat bij 98% van de incidenten treinreizigers binnen een uur na het incident hun reis weer kunnen hervatten. In de overige situaties zouden de problemen binnen twee uur moeten zijn opgelost.

Hoeveel incidenten binnen een uur worden opgelost meldt Dijksma niet. Wel schrijft Dijksma dat bij 99% van de incidenten treinreizigers binnen twee uur weer kunnen verder reizen. Dat cijfer heeft alleen betrekking op het normale spoor, en niet bij de HSL waar treinen veel vaker stranden.

Dijksma erkent dat de evacuatie van gestrande treinen nu soms langer duurt dan nodig is. Dat komt doordat NS en ProRail soms niet alle procedures in de praktijk goed opvolgen. De ChristenUnie noemde drie concrete voorbeelden waarbij treinreizigers urenlang vast zaten. Dijksma zegt dat in twee van de drie situaties de evacuatie door een menselijke fout langer duurde dan nodig was.

Om ook op de hogesnelheidslijn een gestrande trein sneller geëvacueerd te krijgen zijn er enkele maatregelen getroffen. Zo staat er nu in Rotterdam een locomotief met machinist paraat. Die kan een gestrande trein wegslepen. Verder zijn er bordjes geplaatst die machinisten kunnen helpen om hun positie door te geven.

Eppo Bruins (ChristenUnie), die de vragen aan Dijksma had gesteld, reageert op de antwoorden. “Op papier is er veel geregeld, maar in de praktijk blijken regels niet altijd te worden opgevolgd. Reizigers worden dan te laat geholpen en krijgen geen goede informatie. Iedere keer dat een trein strandt, worden veel reizigers gedupeerd omdat een heel traject dan te maken heeft met een stremming. Het aantal gestrande treinen moet daarom fors omlaag.”

Foto: NOS / archief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *