fbpx

ANWB ziet reiziger bij NS niet op 1 staan

23 apr 2014 16:12

Het plan om treinreizigers die in de spits moeten reizen te bestraffen met een duurder treinkaartje staat in schril contrast met de bewering van de NS dat de reiziger op plaats 1, 2 en 3 komt te staan. Dat zegt een woordvoerder van de ANWB, die een toename van files vreest, woensdag in een reactie.

"Wij vinden dat je een reiziger moet verleiden tot een bepaald gedrag. We zijn niet zo van het bestraffen." Hoe dat verleiden dan moet gebeuren, moet de NS volgens de woordvoerder zelf weten. "De NS moet zijn eigen klanten kennen en moet weten waarmee die zijn te verleiden."

Als treinkaartjes in de spits daadwerkelijk tien procent duurder worden, zou de kans groot zijn dat hierdoor meer files ontstaan. "Mensen zullen toch naar hun werk moeten en als de auto dan goedkoper is wordt de verleiding wel erg groot", aldus de woordvoerder van de automobilistenclub.

Hoeveel meer files ontstaan is volgens de ANWB nog niet te voorspellen. "NS heeft nu een plan om hier een proef mee te doen. Het gebeurt dan dus nog op kleine schaal. Om de echte effecten te weten zul je het over een langere periode moeten bekijken."

In de plannen van de NS staat meerdere keren dat de reiziger op 1, 2 en 3 moet staan. Eerder stelde de nieuwe NS-president Timo Huges al in een intern blad van de NS dat reizigers op de eerste, tweede en derde plaats moeten komen.

(c) Novum