fbpx
Foto: Ronald Tilleman

DB Schenker en ÖBB-dochter beboet voor kartelafspraken

15 jul 2015 12:34

DB Schenker, Kühne+Nagel en Express Interfact (dochteronderneming van de Oostenrijkse spoorwegen OBB) hebben zich schuldig gemaakt aan kartelafspraken. DB Schenker en de ÖBB-dochter krijgen voor het schandaal samen een boete van ruim 49 miljoen euro.

De Zwitserse vervoerder Kühne+Nagel krijgt geen boete, omdat het bedrijf de verboden praktijken aan het licht bracht. De grootste boete is voor DB Schenker, die moet ruim 31 miljoen euro betalen. Express Inferfact van de ÖBB moet 17 miljoen euro boeten. Voor beide bedrijven is de boete wel verlaagd omdat ze goed meewerkten aan het onderzoek en bovendien de zaak schikten met Brussel.

De drie deelden onder meer onderling vertrouwelijke informatie over specifieke vragen van klanten en maakten prijsafspraken. Het betrof afspraken voor zogeheten bloktreinen tussen West- en Centraal-Europa naar Zuidoost Europa en tussen Centraal-Europa en Roemenië. Bloktreinen worden vaak ingezet voor één klant die een grote lading heeft te vervoeren. Wagons zijn niet opgedeeld, er wordt geen andere vracht vervoerd en er hoeft onderweg niet gestopt te worden om lading te laden of lossen.

De praktijken vonden plaats tussen juli 2004 en juni 2012.

(c) ANP / Treinreiziger.nl