fbpx

Eurostar tenminste tot maandag opgeheven

20 dec 2009 21:42

Ook maandag zal de hogesnelheidstrein Eurostar nog niet rijden. Vrijdag op zaterdagnacht onstonden er problemen en raakte diverse treinen defect. Sindsdien rijden er geen Eurostar treinen. Of er dinsdag wel Eurostar treinen gaan rijden, wordt maandag bekeken.

Voorlopig is de tunnel voor onbepaalde tijd gesloten. Eurostar liet zondag weten dat de tunnel pas weer opengaat als de oorzaak van de storing waardoor vrijdagnacht vijf treinen kwamen stil te staan achterhaald is.

Vijf defecte treinen
Eurostar, dat het treinverkeer tussen Parijs, Brussel en Londen verzorgt, meldde aanvankelijk dat vier treinen met in totaal tweeduizend passagiers stil kwamen te staan in de tunnel, maar zondag bleek dat het er vijf waren. De passagiers zaten in sommige gevallen zestien uur in het donker, zonder eten, drinken of verwarming. Naar verluidt kregen sommige passagiers een astma- of een paniekaanval.

Een zesde trein weigerde buiten de tunnel dienst. De meeste treinen werden uiteindelijk uit de tunnel gesleept, maar twee treinen moesten worden geëvacueerd, waarbij de passagiers een stuk door de donkere tunnel moesten lopen.

Oorzaak
Eurostar stuurde zondag verscheidene testtreinen door de tunnel om te achterhalen waar het precies misging, maar kon nog niet zeggen wat dit heeft opgeleverd. Gespeculeerd werd dat de elektrische systemen van de treinen de plotselinge temperatuursverandering, van ijzige winterse omstandigheden in Frankrijk naar de relatieve warmte in de tunnel, niet aankonden, maar deskundigen betwijfelen sterk of dat de oorzaak was. Er gaan al jaren treinen door de tunnel, ook in de winter en vergelijkbare treinen in Frankrijk hebben nog nooit met zulke problemen te kampen gehad, zei Nigel Harris van het tijdschrift Rail.

Kritiek
De Franse Europarlementariër Dominique Baudis zat zes uur vast in een van de treinen. Volgens hem bleven de passagiers verstoken van informatie en hulp. "Er waren veel kinderen aan boord, kleine kinderen van soms maar een paar maanden oud. Er waren ook oudere mensen die het moeilijk hadden. Het is absoluut ongelofelijk," zei hij voor de Franse radio.
Ook andere inzittenden hebben forse kritiek geuit over de informatie voorziening.

Gedupeerde reizigers
Zaterdag zagen 31 duizend passagiers hun treinreis geannuleerd worden en zondag vermoedelijk 26 duizend. Eurostar bood de reizigers excuses en gratis kaartjes aan. Directeur Richard Brown zei tegen de BBC dat het dagen kan gaan duren voor er weer treinen door de tunnel gaan rijden. Eurostar verkoopt tot na de kerst geen treinkaartjes meer.

Eurostar wilde niet beloven dat de gestrande reizigers voor de kerst op hun bestemming zijn. De dienstregeling wordt ´zo snel mogelijk´ hervat, zei de woordvoerster.

Bussen
Eurostar legt bussen in voor de circa 500 passagiers die in Londen gestrand waren. Zij kunnen naar hun voorziene bestemming – Parijs of Brussel – terugkeren met de bussen en een veerboot. Omdat er veel meer gestrande reizigers zijn, zijn de bussen alleen bedoelt voor ouders met jonge kinderen, ouderen en jongeren.

Vorig jaar
De problemen komen op een zeer ongelukkig moment. Juist rond kerst is het altijd extra druk. Vorig jaar gold er maandenlang een aangepaste dienstregeling vanwege een brand in een tunnelbuis. Toen zorgde de beperkte dienstregeling voor een tekort aan capaciteit. Er reden toen zeven in plaats van negen Eurostar treinen. Er ontstond een gigantische drukte. Reizigers moesten tot twee uur wachten voordat ze aan boord van de trein konden stappen. Nu opnieuw doen zich in de periode rond kerst problemen voor.