fbpx

NS-personeel Rotterdam legt vanwege agressie werk neer

11 mrt 2015 16:35

Personeel van de Nederlandse Spoorwegen op Rotterdam Centraal heeft woensdagmiddag het werk tijdelijk neergelegd. De spontane werkonderbreking door ongeveer vijftig medewerkers heeft geleid tot uitval en vertraging van treinen van en naar Rotterdam Centraal.

Aanleiding is een nieuw geweldsincident tegen een NS´er in de regio Rotterdam woensdagochtend, liet een woordvoerster van NS weten. Wat er zich precies heeft afgespeeld, kon zij niet zeggen. Volgens de regionale omroep RTV Rijnmond zou een conductrice in Dordrecht zijn bedreigd door een passagier. Een beveiliger die tussenbeide kwam is lichtgewond geraakt.

Door actie van het personeel rijden er minder Sprinters van Rotterdam naar Schiedam en Vlaardingen. Ook op andere trajecten rond Rotterdam kunnen treinen uitvallen. Hoe lang de situatie gaat duren, is nog onduidelijk. UPDATE: Sinds 17.00 uur is de werkonderbreking voorbij en rijden de meeste treinen weer, alleen enkele spitstreinen tussen Vlaardingen en Rotterdam vallen nog uit. Ook tussen Rotterdam en Gouda Goverwelle kunnen nog spitstreinen uitvallen.

De actie kwam voor NS als een complete verrassing. Het spoorwegbedrijf zei er begrip voor te hebben. "Maar we willen de overlast voor de reiziger zoveel mogelijk beperken", aldus een woordvoerster.

Gemiddeld zijn er dagelijks twee agressie-incidenten tegen NS-personeel. Sinds donderdag op vrijdagnacht een conductrice zwaar gewond raakte door een agressieve treinreiziger is de maat voor het NS-personeel vol. Vrijdag vond er ook al een korte werkonderbreking plaats bij Schiphol. Ook toen vielen er treinen uit. Maandag hielden machinisten een toeterprotest tegen het geweld. 

De directie van NS, spoorbeheerder ProRail en de vakbonden praten woensdagavond met staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) en minister Stef Blok, die tijdelijk de bewindslieden van Veiligheid en Justitie vervangt, over de agressie op het spoor.

(c) ANP / Treinreiziger.nl