fbpx

Ook 25 kleinere stations krijgen opknapbeurt

08 mrt 2012 9:41

Naast de stations in de grote steden, knapt ProRail de komende tijd ook kleinere stations op. Breukelen is het eerste station met een nieuwe wachtruimte en gaat donderdag officieel in gebruik. In totaal neemt ProRail 25 stations onder handen. Warme voeten, gratis Wi-Fi, sfeervolle kunst of zelfs wachten tussen de bloemen; het verblijf op de kleinere stations wordt een stuk comfortabeler.

Veel reizigers ervaren sommige kleinere en middelgrote stations als somber, saai, kil en weinig comfortabel. Met verschillende specifieke aanpassingen per station wil ProRail beter aansluiten bij de wensen van reizigers. De verbeteringen variëren van gratis Wi-Fi, nieuwe perronkappen, bouwkundige aanpassingen van stationsgebouwen, bijplaatsen van groen tot het plaatsen van warmtezuilen.

Breukelen
Treinreizigers op station Breukelen moesten de afgelopen maanden onder een noodvoorziening wachten op de trein, maar dat is nu verleden tijd. De oude wachtruimte is omgetoverd tot een warme, sfeervolle plek. De vloer waarop reizigers op hun trein staan te wachten is belegd met mozaïeksteentjes. Daaronder ligt vloerverwarming, waarmee koude voeten tot het verleden behoren. Het plafond is voorzien van pleisterwerk, versierd met vierhonderd figuren. Tot slot is er een gratis internetverbinding in de wachtruimte.

Vijfentwintig stations
Dit jaar komen meer stations aan bod. Per station wordt met reizigers en architecten gekeken hoe de wachtruimtes verbeterd kunnen worden. Zo heeft Wolvega nu al een fleurige huiskamer als wachtruimte met een bloemist erin. Ook station Gorinchem ondergaat momenteel een totale metamorfose. Daar komen banken die ´s winters zijn verwarmd.

Stations
Stations waar het, naast Breukelen, Gorinchem en Wolvega binnenkort al prettiger wachten is: Delfzijl, Zevenaar, Barneveld Centrum, Barneveld Noord, Oldenzaal, Sneek, Almelo, Zutphen, Rijswijk, Rotterdam Alexander, Den Haag Moerwijk, Zwijndrecht, Den Helder Zuid, Almere Buiten, Amsterdam Muiderpoort, Koog-Zaandijk, Roermond, Boxmeer, Tilburg Universiteit, Boxtel en Venray. De verbeteringen zijn onderdeel van het actieplan Groei op het Spoor van het ministerie van I&M.

Grote stations in verbouw
Niet alleen de kleine stations krijgen een upgrade. ProRail is momenteel bezig met de grootste stationsverbouwing sinds het bestaan van de spoorwegen. Vanwege de groei van het treinverkeer de afgelopen jaren en de komst van de HSL, heeft het ministerie van I&M geld beschikbaar gesteld voor de verbouw van stations. De stations op de grote spoorknooppunten zijn veelal uit hun jasje gegroeid en worden klaargestoomd voor de toekomst. In Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Arnhem, Zwolle en Delft, is ProRail aan de slag.