fbpx

Plannen dienstregeling 2013 krijgen vorm

11 okt 2011 22:45

De plannen van de NS voor de dienstregeling 2013 zijn duidelijker geworden in een rapportage van verkeersminister Schultz.

  • Zie voor de volledige informatie over dienstregeling 2013 de speciale pagina.

Dienstregeling 2013 is de tweede grote dienstregelingswijziging in twee jaar tijd. Dienstregeling 2012, die dit jaar op 11 december ingaat, zorgt voor grote wijzigingen op de lijn Amsterdam-Dordrecht en in de loop van volgend jaar voor het internationale verkeer richting België.

In dienstregeling 2013 wordt de Hanzelijn tussen Zwolle en Lelystad ingebruik genomen, waardoor de treindiensten vanuit het noorden en oosten veranderen. Verder zijn er nog enkele andere aanpassingen, vooral frequentieverhogingen.

Noord
De NS heeft knopen doorgehakt over de treinenloop van en naar het hoge noorden. Er komt el halfuur een Intercity te rijden van Groningen naar Zwolle, waarvan er één doorgaat richting Amersfoort en Rotterdam en één richting Almere, Schiphol en Den Haag.

Vanuit Leeuwarden rijden eveneens twee Intercity´s per uur naar Zwolle, waarvan op het andere halve uur dan de IC Groningen-Rotterdam er een IC naar Rotterdam rijdt, en het andere halfuur de IC richting Almere en Den Haag.

De IC´s Groningen/Leeuwarden-Almere-Schiphol geven in Lelystad/Almere aansluiting op de Intercity naar Amsterdam Centraal.

Kampen Zuid en Dronten
Deze nieuwe stations tussen Lelystad en Zwolle worden bediend door de Sprinter Amsterdam Centraal-Zwolle.

Enschede
De Intercity´s die uit de richting van Enschede en Duitsland komen, worden in 2013 ook aangepast. De dienst van de IC´s wordt een kwartier aangepast en de Intercity Berlijn rijdt niet meer na Hilversum naar Schiphol, maar naar Amsterdam Centraal. Het is onbekend of de trein los of in een andere treinserie gaat rijden tussen (Deventer -) Amersfoort – Amsterdam.

Andere aanpassingen
Er zijn nog meer aanpassingen voor dienstregeling 2013 voorzien, welke op de speciale pagina voor dienstregeling 2013 staan. De lijst aldaar wordt altijd vernieuwd, als er nieuwe informatie over de dienst binnenkomt.