fbpx

Proef met gratis bewaakte fietsstalling bij NS

07 feb 2014 10:19

De Nederlandse Spoorwegen zijn bezig met een proef bij station Amstel in Amsterdam waarbij fietsen 24 uur gratis bewaakt kunnen worden gestald. Eind van dit jaar volgt een evaluatie waarna het gratis stallen landelijk kan worden ingevoerd. Dat liet NS vrijdag weten.

Dagelijks blijven momenteel in heel Nederland circa 30.000 plekken onbezet in de bewaakte stallingen. De spoorwegen willen de proef binnenkort uitbreiden met stallingen in Den Bosch, Breda en Utrecht. Sommige zijn mooi en voldoen prima, maar over een hoop andere zijn er klachten. NS wil die laatste groep flink aanpassen en vervolgens alle stallingen onderbrengen bij één exploitant. Wie zijn fiets langer dan 24 uur stalt, moet wel betalen. Maar iemand die dagelijks zijn fiets neerzet en naar zijn werk treint, is voortaan geen geld meer aan parkeren kwijt.

Ongeveer 40 procent van de dagelijkse treinreizigers gaat op de fiets naar het station, meldt de overheid. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu betaalt tot 2020 186 miljoen euro mee aan het realiseren van fietsenstallingen in Nederland.

De Fietsersbond laat weten blij te zijn met de proef. "De fiets en de trein zijn toch een twee-eenheid´´, aldus een woordvoerster. "Het is dus heel goed dat de mensen worden gestimuleerd de fiets naar het station te nemen.´´ De Fietsersbond hoopt dat de proef navolging krijgt van andere instanties en overheden. "De kosten van het openhouden van zo´n stalling wegen niet op tegen de baten. Want als mensen de fiets nemen, moeten gemeenten minder kosten maken aan dure parkeergelegenheden en maatregelen om de luchtkwaliteit goed te houden.´´

(c) ANP. Foto´s: fietsenchaos op station Delft, een paar jaar terug.