fbpx

Proef reizen op rekening bij RET verloopt succesvol

De Rotterdamse vervoerder RET is tevreden met het verloop van de proef waarbij 150 testreizigers achteraf betalen voor het reizen met metro, tram of bus. Na tien weken proefdraaien in Rotterdam zijn er nog weinig grote problemen opgedoken, meldt de vervoerder tegenover De Telegraaf.

"Het grootste punt van aandacht is de datum waarop het geld van de rekening wordt gehaald. De incasso is nu net voordat reizigers hun salaris of uitkering gestort krijgen en dus niet zo handig", aldus woordvoerster Frouke Albers van de RET tegenover de ochtendkrant. "Maar de testreizigers zijn positief, ze hebben het idee dat ze zorgeloos kunnen reizen.”

Het openbaar vervoer werkt standaard met vooraf betalen. Zo wordt er bij een OV-reis eerst vier euro van de OV-chipkaart gehaald. Als de reiziger uitcheckt wordt de definitieve ritprijs berekend en krijgt de klant het resterende bedrag terug. De tarieven zijn door dit systeem voor veel reizigers niet duidelijk. Ook kan de reiziger niet direct zien of hij wel voldoende geld heeft op zijn OV-chipkaart om te kunnen reizen. Met het reizen op rekening doen die problemen zich niet voor.

Irene Jeunink doet mee aan de proef. "Het is echt heel makkelijk. Je hoeft niet meer na te denken en je kan altijd reizen" meldt ze tegenover dagblad Metro. Tot nu toe heeft zij geen problemen ondervonden. "Ik reis twee á drie dagen per week. Het voordeel is echt dat je niet meer staat te rommelen bij zo´n automaat. En dan moet je ook nog geluk hebben dat de automaat niet defect is." 

RET is de eerste vervoerder die reizen op rekening test op de consumentenmarkt. Reizigers kunnen bij alle vervoerders al wel reizen met automatisch opwaarderen, maar krijgen dan geen factuur waar overzichtelijk hun reizen op staan. Een ander voordeel is dat meerdere OV-chipkaarten aan één factuur gekoppeld kunnen worden. 

De RET is tevreden met het verloop van de proef, maar de proef is nog niet afgelopen. "We willen alles echt zorgvuldig testen. Er staan nog aardig wat nieuwe functies op stapel zoals het invoeren van een gemiste check-out, de OVMiles op de factuur en het betalen van een OV-fiets op rekening" aldus de RET tegenover dagblad Metro.