fbpx

Ramp treft Japan – treinverkeer stilgelegd

11 mrt 2011 13:44

(Novum/AP) – Als gevolg van het uitvallen van de stroom in grote delen van Japan hebben vele forensen vrijdag moeten besluiten om te gaan lopen. De metro rijdt niet meer en ook het overige verkeer is tot stilstand gekomen. Telefoonlijnen zijn vaak overbelast. Ook veel treinen rijden niet.

De zwaarste aardbeving in de moderne geschiedenis van Japan, met een kracht van 8,9, zorgde ervoor dat miljoenen huizen geen stroom meer hebben. Het land is totaal ontregeld. Zo staan de meeste treinen en metro´s rond de metropool Tokyo stil.

Lopen
Akira Tanaka was een van de mensen in Tokyo die besloten om maar gewoon te gaan lopen. In zijn geval betekent dat twintig kilometer naar de buitenwijk Saitama waar hij woont. "Ik ben nu een uur en tien minuten onderweg en ik heb nog zo´n drie uur voor de boeg," zei hij. "Dit is het soort aardbeving dat eens in de honderd jaar voorkomt," voegde hij er aan toe.

Telefoon
Telefoontjes naar het noorden van het land kunnen niet of nauwelijks worden gepleegd. Vanwege het uitvallen van het mobiele netwerk vormden zich lange rijen voor telefooncellen die onder normale omstandigheden nauwelijks meer gebruikt worden.

Enkele lijnen hervat
Na ongeveer zes uur hervatten enkele metrolijnen de dienst. De rest van het spoorwegsysteem, ook de hogesnelheidstrein Shinkansen, bleef nog buiten bedrijf. Mensen bleven naar de stations komen in de hoop dat de treinen weer zouden gaan rijden. Onder gewone omstandigheden is een probleem binnen een uur opgelost. Het spoorweg- en metrosysteem is normaliter zeer betrouwbaar.

Geen treinen
De spoorwegautoriteiten deelden mee dat er de rest van de dag geen treinen meer zouden zijn in Tokyo, als gevolg waarvan grote menigten de straat op gingen op zoek naar een taxi of om naar huis te gaan lopen.

Niet eerder
Yokohama Arena, een concertzaal dicht bij een station voor de Shinkansen, werd ingericht als noodopvang voor mensen die niet naar huis kunnen. "Er is nog nooit een aardbeving als deze geweest, waarbij geen treinen meer rijden. Dit is dus voor ons de eerste keer," zei Hideharu Terada. "De mensen druppelen binnen. Ze zijn kalm." Japan staat normaal bekend om haar stiptheid, maar dat is vandaag dus wel anders.