fbpx

Record: 1979 kilometer treinen op één dag

25 jun 2017 12:15

Koen Nijbroek is de winnaar van de Kilometer Kampioen. Hij heeft zaterdag binnen 24 uur maar liefst 1979 kilometer met de trein in Nederland weten af te leggen. Als winnaar krijgt Koen een InterRail-ticket, waarmee hij een rondreis door Europa kan maken. Aan de wedstrijd die door Treinreiziger.nl werd georganiseerd deden in totaal 110 enthousiaste treinreizigers mee. Daarnaast werd ook de Stations Kampioen georganiseerd. Daar wist de winnaar 108 stations aan te doen in 12 uur.

Treinreiziger.nl wilde met de wedstrijd ontdekken wie de meest fanatieke treinreiziger van Nederland is. En fanatiek is Koen zeker: de prijs wil hij gebruiken om een reis met de trein naar Turkije te maken. “En misschien zelfs de grens over richting Iran en of Georgië,” zegt hij. Eerder deed hij al eens 30 Europese landen per trein aan in 30 dagen. De hoofdprijs wordt ter beschikking gesteld door de Nederlandse Spoorwegen, die alle deelnemers in Utrecht nog een steuntje in de rug gaf.

Tweede en derde plek
Mark Coenradie en Sernin van de Krol hebben de tweede plek behaald met 1951,4 kilometer. Op de derde plaats eindigt Erik Tjong Kim Sang met 1928,4 kilometer, Bob Landman, die de vorige editie (2015) met 1593 kilometer won, wist dit keer niet in de buurt van de top drie te komen. Al was hij wel goed voorbereid. “Ik heb een slaapzak bij mij, voor het geval dat ik niet in Den Bosch eindig. Want daar staat mijn auto.” Dat het record nu met bijna 400 kilometer is verbroken komt omdat de deelnemers ditmaal elk traject twee keer mochten afleggen, dat was de vorige editie nog beperkt tot één keer.


Koen en 20 anderen stappen supersnel over in Rotterdam.

Plannen
Aan de wedstrijd is wekenlang plannen aan voorafgegaan. “Veel deelnemers zijn niet in hun woonplaats gestart, maar op een strategisch gekozen startpunt. Daarnaast hadden veel deelnemers allerlei alternatieven achter de hand voor als het mis ging,” zegt organisator Hildebrand van Kuijeren. Koen uit Elst (Utrecht) is bijvoorbeeld in Den Bosch gestart en 24 uur later in Zwolle geëindigd.

Van 11 tot 75
Jong en oud deden aan de wedstrijd mee. Zo leverde familie Kuiper zowel de jongste deelnemer (11) als de oudste (75). De jongste deelnemer die de volledige 24 uur heeft volgemaakt is Enzo Houwelingen van 12 uit Goes. Wie denkt dat de deelnemers voorlopig genoeg hebben gezien van de trein, heeft het mis. “Veel deelnemers vertellen nu al uit te kijken naar de volgende editie,” zegt Hildebrand. Die komt er naar verwachting weer in 2019.

Wereldrecord
Hildebrand zelf kan overigens ook goed kilometers maken met de trein. Tien jaar leden (2007) legde hij samen met Mart Hopman een kleine 25.000 kilometer met de trein af in één week. Dat had een nieuw wereldrecord moeten worden, zij het niet dat hij het bewijsmateriaal kwijtraakte.

Dit is de planning van Koen. Hij heeft de volgorde van uitvoering iets gewijzigd. Hij is na zijn bezoek aan Groningen eerst naar Leiden gegaan, in plaats van Amersfoort. Na Leiden is hij weer teruggegaan naar Zwolle en toen alsnog een slag naar Amersfoort. Om uiteindelijk in Zwolle te eindigen. In Utrecht lukte het Koen om een trein eerder naar Arnhem te pakken. Iets waar hij veel geluk mee heeft gehad. Daardoor kwam hij een kwartier voor te liggen op schema. Daardoor werd de aanvankelijk krap geplande overstap in Den Bosch toch ruim. Eigenlijk legde Koen zelfs 1982 kilometers af. Maar vanwege de regels telden er drie niet mee.

Het videoverslag van JULIEN.

0 0 stemmen
Artikel waardering
10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Gerrit
7 jaren geleden

Het wordt natuurlijk een stuk spannender zodra Utrecht Centraal uitgesloten wordt.
#uitdaging

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
7 jaren geleden
Antwoord aan  Gerrit

Het was nu ook zeker spannend. Ik denk dat het niet spannender wordt. Wel zal de eindscore lager worden.

Martin
7 jaren geleden

Waarom is er eigenlijk geen editie in 2018?

Eric
7 jaren geleden

Kan er spoedig een datum bekend worden gemaakt voor 2019. Dit ivm vakantieplanningen

Bart
7 jaren geleden
Antwoord aan  Eric

Jij plant je vakantie al twee jaar van tevoren? 😛 Hoe dan ook, ik denk dat je het beste uit kunt gaan van de weekenden rond de langste dag van het jaar.

Menno de Vries
7 jaren geleden

Geweldig filmpje van die overstap op Rotterdam. Ik wist niet dat ik zo hard kon redden

RG
7 jaren geleden

leuk zo wedstrijd amaZing zo veel treinkilometers .

G. van der Zwaag
6 jaren geleden

Prachtig, zo’n wedstrijd. De naam Kilometer Kampioen is waarschijnlijk afgeleid van de naam van het fraaie kinderboek met die naam, denk ik.

MAAR in dat boek ging het erom zoveel mogelijk kilometers over het spoor af te leggen MAAR met de beperking dat je elk station maar EEN keer mag zien, behalve het beginstation, dat je op het einde ook weer ziet.

Met plm. 16 uur ter beschikking heb ik dit zelf een aantal jaren geleden gedaan en toen kwam ik op 709 km.
Misschien is dit ook een mogelijkheid om dit te organiseren en dan natuurlijk 24 uur.

Willem Boele
5 jaren geleden

Leuk om deze reacties te lezen. Wij kwamen in het Guiness book of records terecht met onze geslaagde poging op 3 november 1993 ; dat is nu precies 25 jaar geleden. Er waren minder stations , er reden minder treinen , er waren minder railsporen…………..wij kwamen tot 1324 km.
In de spelregels van toen mocht je elk stuk rails maar 1 keer gebruiken ; deed je dat 2x ,dan telde de 2e keer niet mee. Wij begonnen om 00.00 uur die novemberdag in Zaandam en eindigden 24 uur later in Zwolle.

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
5 jaren geleden
Antwoord aan  Willem Boele

Leuk. We hebben de eerste editie van de Kilometer Kampioen dezelfde regels gehanteerd, toen kwam het op ruim 1600 kilometer.