fbpx

RET neemt nieuw metro materieel in gebruik

26 mrt 2010 14:39

De Rotterdamse vervoerder RET heeft vrijdag 26 maart feestelijk nieuw metro materieel van het type Flexity Swift in gebruik genomen. Dat gebeurde door Burgemeester Ahmed Aboutaleb, die de openingsrit van Rotterdam Centraal naar Slinge reed.

De RET heeft 42 nieuwe metro´s besteld van het nieuwe type, die de oudste metro´s op de Calandlijn gaan vervangen. De oude metro´s zijn zo´n 25 jaar, maar waren technisch en financieel gezien nog niet afgeschreven. "Technisch gezien kunnen ze nog zo´n 10 jaar mee, maar we vonden het tijd voor een kwaliteitsimpuls" zegt RET directeur Pedro Peters. De oude metro´s maken veel lawaai en zien er verouderd uit. Dat is wel anders met de nieuwe Flexity Swift.

De nieuwe metro´s hebben gestoffeerde bekleding, zijn stil, voorzien van camera´s en op het gebied van veiligheid voorzien van de nieuwste technieken. De stellen gaan rijden op de Calandlijn, die berucht staat om de grote hoeveelheid graffiti. Peters: "Sommige mensen verklaren ons voor gek dat wij dit nieuwe materieel op de Calandlijn inzetten. Maar wij willen de reizigers comfort bieden en pakken het probleem van graffiti."

Tijdens de feestelijke ingebruikname werd er ook stilgestaan bij een geweldsincident dat zich gisteren bij de RET voordeed. Zowel RET directeur Peters als burgemeester Aboutaleb spraken hun afschuw uit over het incident waar donderdag vijf RET conducteurs – die in burger controleerde – werden mishandeld door zwart reizende jongeren.  Eén van de mishandelde conducteurs zal de komende zes weken last hebben van zijn gebroken kaken.

Nieuwe metro in beeld

De ingebruikname van de nieuwe metro

 

 

 

 

 

 

 

Details Flexity Swift
Algemene informatie

Contractondertekening Eind 2007
Type voertuig Bombardier Flexity Swift
Eigenaar RET
Aantal 42 (levering: tot eind 2010)
Voertuigconfiguratie 3-delig
Afmetingen en gewicht
Lengte voertuig  42 m
Lengte over de koppelingen   42,7 m  
Hoogte   3.705 mm
Breedte  2.664 mm
Deuren  7 per zijde
Gewicht voertuig leeg  64,3 t
Gewicht voertuig geladen  84,6 t
Maximum belasting per as  12 t
Prestaties en capaciteit
Maximum snelheid  100 km/h
Maximum vertraging  1,2 m/s2
Hoogte   3.705 mm
Vertraging dienstrem  1,5 m/s2
Vertraging noodrem  3,2 m/s2
Aantal zitplaatsen  104
Aantal staanplaatsen  166