fbpx

Treinen staan toch minuut stil

23 jul 2014 10:16

Het treinverkeer in Nederland staat woensdag toch een minuut stil. Dat heeft een woordvoerster van spoornetbeheerder ProRail namens de hele spoorsector laten weten. Aanvankelijk zouden de treinen om veiligheidsredenen niet stilstaan op de dag van nationale rouw.

Alle treinen staan om 16.00 uur een minuut stil. Het gaat om niet alleen de treinen van NS, maar ook van Arriva, DB Schenker, Connexxion, Syntus en van alle andere vervoerders.

Ongepland
"Ongepland stilstaan kan niet, we moeten dit goed voorbereiden´´, aldus de woordvoerster van ProRail. Gisteren verklaarde de woordvoerster daarom dat treinen niet konden stil staan, omdat niet duidelijk is hoe laat er een minuut stilte gehouden gaat worden. Machinisten zouden dan niet tijdig gealameerd kunnen worden, dat zou te gevaarlijk zijn, aldus ProRail dinsdag.

Coördinatie
ProRail en NS zien nu toch mogelijkheden om veilig een minuut stilte in acht te nemen. Het stilzetten van het treinverkeer vergt veel coördinatie. Zo moet bijvoorbeeld worden voorkomen dat (bepaalde) treinen in tunnels stilstaan. Ook moeten aannemers worden geïnformeerd die aan of langs het spoor werken dat ook zij het werk even stilleggen.

Geen reclameuitingen
"We doen er alles aan om rekening te houden met de nationale rouw. Zo gaan de omroepinstallaties uit tijdens de minuut stilte en zullen de commerciële activiteiten zoals reclameuitingen op de stations de hele dag worden stilgelegd´´, aldus ProRail en NS afgesproken.

Connexxion
Connexxion liet dinsdag al weten dat alle treinen, bussen en taxi´s van de onderneming omstreeks 16.00 uur een minuut stilte zullen houden. Het vervoerbedrijf zei zich genoodzaakt te voelen tot de maatregel om op een passende manier ruimte te geven aan de nagedachtenis van de slachtoffers van vlucht MH17 in Oekraïne. Volgens Connexxion komt het neer dat vierduizend taxi´s, tweeduizend bussen en de enkele treinen van de vervoerder een minuut stilte houden.

(c) ANP / Treinreiziger.nl. Foto: Dodenherdenking op Utrecht Centraal.