fbpx

Treinreiziger.nl onderzoekt redding Belgisch spoorboekje

09 dec 2015 10:45

De Belgische Spoorwegen (NMBS) hebben zonder enig overleg met reizigersorganisaties besloten het papieren spoorboekje niet meer uit te geven. Reizigersorganisatie TreinTramBus ziet graag dat het spoorboekje in België blijft bestaan. Treinreiziger.nl gaat onderzoeken of het Belgisch spoorboekje gered kan worden.

Treinreiziger.nl is samen met Rover al de uitgever van het Nederlandse spoorboekje. "We zien ondanks de digitalisering eerder een groeiende vraag, dan een dalende vraag", zegt Hildebrand van Kuijeren, initiatiefnemer van het Nederlandse spoorboekje. 

Omdat het Belgische spoorboekje nu verdwijnt wil Van Kuyeren onderzoeken of er voldoende vraag is om ook het Belgische spoorboekje uit te geven. "Dat kan overigens alleen als de NMBS de treintijden in tabelvorm ter beschikking wil stellen. Dat verzoek hebben we inmiddels gedaan, maar de Belgische spoorwegen hebben daarop nog niet gereageerd."

Of het spoorboekje echt gered kan worden hangt verder af of er voldoende verkooppunten te realiseren zijn, en of uit nader onderzoek de vraag groot genoeg blijkt te zijn. Het zal niet meer lukken om de treintijden van 2016 op papier uit te geven, maar als het spoorboekje gered kan worden zal in 2017 het boekje wel weer kunnen verschijnen.

De NMBS argumenteert dat de interesse in het spoorboekje in de voorbije jaren gedaald is. Dat hoeft volgens TreinTramBus niet te verbazen. "De leesbaarheid is er bijvoorbeeld sterk op achteruitgegaan. Tabellen zijn onduidelijk opgesteld en aansluitende treinen worden niet meer expliciet aangegeven", stelt de Belgische vereniging.

Overigens erkent Treinreiziger.nl dat de meeste treinreizigers geen behoefte meer hebben aan een papieren boekje. "Er reizen heel veel mensen met de trein. Als daar een klein percentage behoefte heeft aan een papieren spoorboekje gaat het vaak alsnog om grote aantallen. In Nederland in elk geval groot genoeg om het spoorboekje uit te blijven geven."