fbpx

Treinverkeer Amsterdam Centraal langzaam weer opgestart

UPDATE – Het treinverkeer ten westen van Amsterdam Centraal wordt na de botsing van gisteren langzaam weer opgestart. Het betreft een uitgedunde dienstregeling. Dat meldt ProRail in een persbericht.

De treinen die vanaf 12:45 weer gaan rijden zijn:

  • Intercity Amsterdam Centraal – Den Haag HS via Haarlem, die extra stopt in Haarlem Spaarnwoude.
  • Intercity Nijmegen – Den Helder, die door werkzaamheden omgeleid wordt via Haarlem en extra stopt in Haarlem, Beverwijk en Uitgeest.
  • Intercity Maastricht – Amsterdam Centraal gaat ook weer rijden tussen Utrecht Centraal en Amsterdam Centraal.
  • Er is sowieso sprake van een aangepaste dienstregeling in verband met werkzaamheden bij Zaandam. Deze reizigers reizen naar Sloterdijk en stappen daar op de bus.

Gewonden NS´ers
In de beide treinen waren bij elkaar zes medewerkers van de NS aanwezig. Daarvan ligt er nog één in het ziekenhuis met een lichte hersenschudding.

Persconferentie
De NS en ProRail geven om 14:15 een persconferentie over de botsing. Deze is te zien bij de NOS en de Amsterdamse stadszender AT5.

Nasleep ongeval
De KLPD heeft de sporen vanochtend vrijgegeven. De betrokken Sprinter is daarna weggesleept richting de werkplaats van NedTrain in Haarlem. Momenteel wordt de verkreukelde Intercity weggeduwd richting het Centraal Station. Daarna zullen beide treinstellen verder onderzocht gaan worden.

Sporen
ProRail onderzoekt de sporen op de plaats van het ongeval. Daarna kan een prognose voor volledig herstel worden afgegeven. Wel is al zeker dat er toch veel schade is: er zijn twee wissels kapot en het spoor is flink ontzet. De verwachting is dat ProRail nog de hele dag en komende nacht aan het werk zal zijn. Het is onbekend of de treindienst morgenochtend volledig kan worden gereden.

Foto: Giovanni Laisina