fbpx

Vervoerders moeten reizigers compenseren

07 jun 2011 9:22

Reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV en website stopdestaking.nl zijn niet te spreken over de hernieuwde stakingsacties die de komende dagen het openbaar vervoer in achtereenvolgens Amsterdam, Den Haag en Rotterdam platleggen. Op stopdestaking.nl kunnen gedupeerde vaste klanten een brief downloaden waarmee zij voor de dag dat zij niet van het openbaar vervoer konden gebruikmaken, een verlenging van de geldigheidsduur van hun abonnement kunnen vragen.

De acties hadden in het begin nog een publieksvriendelijk karakter, maar inmiddels zijn zij uitgegroeid tot een estafettestaking van drie keer 24 uur. Daarmee zijn de reizigers onevenredig zwaar de dupe van het geschil tussen het personeel van de vervoerbedrijven en de landelijke overheid, die fors op het openbaar vervoer in de drie grote steden wil bezuinigen. Voor Beter OV en stopdestaking.nl zijn teleurgesteld in de directies van de vervoerbedrijven, die niet hebben geprobeerd, bij de rechter de stakingsacties te laten verbieden.

Algemene voorwaarden
Hildebrand van Kuijeren van stopdestaking.nl: "Er zijn straks in totaal twaalf actiedagen geweest, maar tot nu toe hebben vervoerders geweigerd reizigers te compenseren. In de algemene voorwaarde is echter geregeld dat reizigers gecompenseerd kunnen worden door abonnementen te verlengen. Het wordt tijd dat vervoerders daar nu invulling aan gaan geven". Tijdens de ov-stakingen van 2008 werd een eerdere brief van stopdestaking.nl meer dan 50.000 keer gedownload. Vervoerders werden toen overspoeld met de actiebrief.

Eigen arbeidsvoorwaarden
Rikus Spithorst van de Maatschappij Voor Beter OV: “De grote steden worden onevenredig zwaar door de rijksbezuinigingen getroffen, en wij hebben bij de minister om een eerlijker verdeling van de pijn gevraagd. Maar het is het personeel van de vervoerbedrijven niet in de eerste plaats te doen om de belangen van de reiziger, maar om het afwenden van aanbestedingen, ter bescherming van de eigen arbeidsvoorwaarden.”

Stopdestaking.nl is een initiatief voortgekomen uit treinreiziger.nl.