fbpx
Foto: Stefan Verkerk

Minder klachten over volle treinen – weinig verandering in zitplaatskans

11 mrt 2025 12:05

Het aantal klachten over volle treinen neemt sinds de nieuwe dienstregeling af. Dat meldt Rover dat het Meldpunt Volle Treinen heeft. De recent uitgebrachte jaarcijfers van de NS laten zien dat de zitplaatskans in de spits vorig jaar gelijk bleef, maar dat het aantal drukke treinen daalde.

Vanaf het begin van de dienstregeling op 15 december tot 1 maart ontving Rover via het meldpunt 1407 meldingen van volle treinen. In dezelfde periode vorig jaar kwamen er 2190 meldingen binnen en in 2023 zelfs 2454. De NS rijdt in de nieuwe dienstregeling 1500 extra treinen.

Hsl koploper in volle treinen

Volgens Rover is de hogesnelheidslijn een negatieve uitzondering. In de top 10 van drukste trajecten staat de hsl vier keer en de Intercity Direct van Rotterdam naar Amsterdam staat op de eerste plek van drukste treinen. Andere meldingen van overvolle treinen komen volgens Rover uit het hele land. Maar de meldingen gaan wel voornamelijk over intercity’s.

Volgens Rover is de vertraagde levering van de nieuwe intercity’s debet aan de drukte in de treinen op de hsl. Omdat er niet genoeg nieuwe intercity’s zijn, wordt er gereden met enkele in plaats van dubbele treinstellen. De problemen moeten opgelost zijn als er vanaf 2026 meer treinen per uur moeten gaan rijden, maar Rover meldt hier pessimistisch over te zijn gezien de snelheidsbeperkingen op de hsl en het tekort aan nieuwe treinen.

Aantal drukke treinen daalt

Uit de jaarcijfers van de NS bleek dat in 2024 de zitplaatskans in de spits op het hoofdspoornet bijna gelijk is gebleven (94,6 procent in 2024 en 94,7 procent in 2023). Op de hsl hadden reizigers vorig jaar iets meer kans op een zitplaats. De zitplaatskans was 95 procent, tegen 94,3 procent in 2023. Het aantal drukke treinen in de spits daalde wel, van 94 drukke treinen per werkweek in 2023 naar 88 in 2024. Een trein is vol als alle zitplaatsen bezet zijn er er minstens vier reizigers per vierkante meter op de balkons staan. Volgens de NS was er in de eerste helft van 2024 al een verbetering te zien met de volle treinen doordat treinen en personeel beter werden ingezet.

’Nauwelijks verbetering mogelijk’

NS-topman Wouter Koolmees schrijft in het jaarverslag dat het in de spits vaak te druk is om een zitplaats te krijgen, maar dat staan soms ook een probleem is, vooral op dinsdag en donderdag in de spits. ’’Dat is de werkelijkheid en zolang iedereen op hetzelfde moment wil reizen, blijft dit ook zo’’, aldus Koolmees. ’’We kunnen daar nauwelijks meer iets aan verbeteren. We zetten de treinen zo mogelijk op maximale lengte in en voor meer treinen per uur is vaak geen ruimte op het spoor.’’

Koolmees haalt daarbij zelf het voorbeeld aan van zijn eigen partner die bij hem klaagde dat ze moest staan in de eerste klas. ’’Maar de volgende keer stapte ze toch weer op datzelfde tijdstip in, dit laat zien hoe moeilijk het is om reizigers te verleiden buiten de spits te reizen.’’

(c) Treinreiziger.nl

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

24 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Henk Lubbers
6 dagen geleden

Als mensen zien dat hun klachten nergens toe leiden dan gaan ze op een gegeven moment natuurlijk ook niet meer klagen want zinloos. Ik denk dat dat meer en meer het geval is. De situatie bij NS is momenteel zeer matig. ICM wordt afgevoerd terwijl de nieuwe ICNG nog niet in dienst is. Rover vind ik helaas meer en meer een verlengstuk van NS en een club die veel te weinig actie voert tegen NS. Dat voorbeeld van Koolmees ook weer zoiets. Bedrijven hebben soms wel flexibele werktijden maar dat is toch vaak tussen 07.30 uur en 09.00 uur binnenkomen, dan reis je dus waarschijnlijk zowel in de ochtend als in de middag in de spits.
Zelfde geld voor de Druktemeter bij NS op het X-kanaal. Ook daar zie je steeds meer de reactie dat dat al tig keer is ingevuld, maar dat het dus geen sikkepit uitmaakt.

Anoniem
6 dagen geleden
Antwoord aan  Henk Lubbers

Kan ook zijn dat werkgevers hun personeel vaak thuis laat werken op dagen als vrijdag, dat zou kunnen.
En studenten kunnen vaak ook niet buiten de spits reizen omdat scholen en universiteiten ook vaak om 9 uur beginnen.

Bert Sitters
6 dagen geleden
Antwoord aan  Anoniem

Op vrijdag werken veel minder mensen. Probeer op het stadhuis, maar eens iemand op het stadhuis te bereiken. Veel mensen die wel op vrijdag werken doen dat thuis om klussen af te ronden. Op kantoor kun je dan weinig meer doen, dus doe je dat thuis.

Daan
5 dagen geleden
Antwoord aan  Henk Lubbers

Juist in een klaagland zoals nederland is het vrij onwaarschijnlijk dat mensen ineens minder klagen.

Lijkt me veel waarschijnlijker dat de 1600 extra treinen per week de ergste drukte minder erg gemaakt hebben. Zoals dat er nu 6 dubbeldekkers per uur tussen amsterdam zuid en leiden rijden ipv 1 dubbeldekker, 1 koploper en 1 sprintertrein vermomt als intercity.

Wim Lubbers
6 dagen geleden

Bij grote drukte slaat burgerlijke ongehoorzaamheid toe en gaan tweedeklasreizigers massaal eerste klas reizen. Controle zou dan een voordehandliggende oplossing zijn, maar de conducteurs komen er gewoon niet doorheen.

Henk Lubbers
6 dagen geleden
Antwoord aan  Wim Lubbers

Ik denk eerder dat de conducteurs er niet doorheen willen omdat ze dan heel veel klachten krijgen over de veel te korte treinen.

Sander
6 dagen geleden
Antwoord aan  Henk Lubbers

Het is ook gewoon niet mogelijk in veel te drukke en of te korte treinen.

Anoniem
6 dagen geleden
Antwoord aan  Sander

Wat ik zelf ook raar vind is dat er ook geklaagd wordt op trajecten die relatief minder druk zijn dan anderen. Daar wordt bijvoorbeeld een 4 delige sprinter ingezet terwijl daar ook een 6 delige had kunnen rijden.
En heb sowieso het idee dat de laatste tijd vaak treinen kapot zijn (kuch kuch DDZ) en dan is er ook niet altijd ander materieel. En verstoringen komen ook vaak voor waardoor het materieel ook niet meer op lengte is als het hoort te zijn, maar ja of dat opgelost kan worden heb ik geen idee.

Bert Sitters
6 dagen geleden
Antwoord aan  Anoniem

Als de langere treinen er niet zijn, dan zijn ze er niet.

Eend
5 dagen geleden
Antwoord aan  Sander

Rond 1975 was de rapide Parijs naar Amsterdam overvol. De trein had toen compartimenten. Het gangpad stond vol met passagiers. Drie Franse conducteurs gingen toch de kaartjes controleren. Zij gingen door mensen massa heen. Bravo. Het is altijd mogelijk.

Peter van den Berghe
6 dagen geleden

Een paar opmerkingen: Waarom oude treinen afvoeren als de nieuwe nog niet geleverd zijn ondanks de gemaakte afspraken? Waarom alleen maar inzetten op frequentieverhogingen i.p.v. treinen op maximale lengte? Waarom niet meer IC treinen bestellen als daar het grote probleem is?

Anoniem
6 dagen geleden
Antwoord aan  Peter van den Berghe

De ICRmh stammen worden waarschijnlijk afgevoerd omdat de lease van de traxx locomotieven ook eindigt.
Daarnaast raken oude treinen ook op, krijgen meer verstoringen en dat zorgt ook niet bepaald voor een betrouwbaar openbaar vervoer. Daarnaast worden onderdelen bij oudere treinen ook steeds zeldzamer dus is dat ook nog eens duurder om de oudere treinen te onderhouden.

S.O. de Mieter
6 dagen geleden
Antwoord aan  Peter van den Berghe

Je mag treinen niet eindeloos oud laten worden, op een zeker moment moeten ze gereviseerd worden en dat is duur.
Met het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) gaat men ervan uit dat je met meer treinen ook meer personen en goederen kan vervoeren zonder dat daar meer sporen voor nodig zijn.
Het bestellen van nieuwe intercitytreinen wil niet erg lukken, er is een Fyra-fluisteraar nodig om ze aan de praat te krijgen.

Ricardo
6 dagen geleden
Antwoord aan  Peter van den Berghe

De oude worden afgevoerd omdat ze of op zijn, of omdat het leasecontract afloopt, of omdat de NS ze doorverkocht heeft aan een andere partij, dus de NS heeft ook weinig keuze op dat vlak.

Frequentieverhogingen versus maximale lengte heb ik je in https://www.treinreiziger.nl/sbb-presenteert-mooie-cijfers-en-internationale-ambitie/#comment-184030 al uitgelegd.

En waarom de NS niet meer IC treinen besteld? Die treinen zijn niet zomaar geleverd, dat moet weer aanbesteed worden en gaat er weer jaren overheen voordat ze geleverd worden. De nieuwe dubbeldekker die ze een paar dagen geleden gepresenteerd hebben, zal pas in 2029 in dienst komen. En dat terwijl de aanbesteding volgens Wikipedia al begin 2020 is uitgeschreven. En dan is de vraag of extra treinen echt veel opleveren. Treinen kosten nou eenmaal geld om te kopen, maar ook om rond te rijden, te onderhouden en te stallen op een rangeerterrein. Als die extra treinen vervolgens een groot deel van de tijd lucht vervoeren of stil staan omdat de vervoersvraag waarvoor die extra treinen zijn aangeschaft er alleen in de spits is, worden die extra treinen niet terugverdiend.

Dries Molenaar
6 dagen geleden
Antwoord aan  Ricardo

Het ICng contract kan uitgebreid worden. Men kan er zo 50 bij bestellen. Dan wel met goed ingestelde lasrobots laten bouwen.
Wellicht kopen ze nu liever bij CAF of dergelijk. Om het simpel te houden.

Ricardo
4 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Bijbestellen kan, volgens Wikipedia heeft NS een optie voor 150 treinstellen, maar dan zijn die nog niet zomaar geleverd of terugverdiend. En gezien de huidige leveringsproblemen voor deze trein, denk ik niet dat de NS heel veel heeft aan het gebruik maken van die optie.

Ab Normaal
5 dagen geleden
Antwoord aan  Ricardo

Dit zou kloppen als de NS een fatsoenlijk opererend bedrijf zou zijn.
Ze schuiven echter alles af op de reiziger. Dus waarom extra treinen bestellen als de reiziger ook op andere momenten kan reizen?
Een spits komt in veel meer landen voor en daar zie je dan ook vaak extra treinen rijden of juist langere treinen. Vaak staan dat materieel buiten de spits ook stil. Daar kan het wel. De meeste auto’s gaan ook tijdens de spits de weg op.

Ricardo
4 dagen geleden
Antwoord aan  Ab Normaal

Waar moet het geld vandaan komen? De afgelopen jaren waren de jaarcijfers van de NS niet positief te noemen, maar al die extra treinen gaan daar nog eens extra hard op drukken. Terwijl er geen extra inkomsten tegenover zullen staan, niet van extra reizigers die het nauwelijks zal trekken, niet van de overheid die bij wil springen. Als er nou structureel grote groepen achter blijven op het station is het een ander verhaal, maar dat lijkt niet het geval te zijn. Wel af en toe dat treinen propvol zitten bij een verstoring of als er een te korte trein komt door een defect, maar niet dat er dag in, dag uit hele mensenmassa’s achter blijven omdat de trein vol zit.
Je vergelijking met de auto’s gaat trouwens niet helemaal op, de capaciteit is daar de weg, en ik zie de overheid hier ook geen tienbaans snelwegen bouwen om de spits maar goed op te kunnen vangen. Hooguit dat er bij knelpunten na jaren steggelen een keer een rijbaan bijgebouwd wordt, maar ook daar wordt maar niet klakkeloos bijgebouwd voor die 2 momenten op de dag dat iedereen reist.

Wordt er soms te makkelijk naar de reiziger gewezen? Misschien wel, maar soms kan een trein eerder of later al een enorm verschil maken.

S.O. de Mieter
4 dagen geleden
Antwoord aan  Ricardo

Hm, buiten de spits hoogfrequent blijven rijden kost ook geld.

Kevin
5 dagen geleden

Dus de NS beweert dat te weinig mensen de trein nemen, maar momenteel is er toch veel drukte. En meer treinstellen gebruiken kunnen ze niet. Hoe wil je dan meer mensen gaan vervoeren?

Bert Sitters
5 dagen geleden
Antwoord aan  Kevin

Die drukte is er op bepaalde momenten.

Rene de groot
4 dagen geleden

Van Hoorn naar Schiphol zitten we om 5.07 al maanden als haringen in een ton ,1 treinstel voor zoveel reizigers ,we klagen maar er gebeurt niks
Schandalig

Anton
4 dagen geleden

Het probleem dat mensen in de spits blijven reizen ligt niet aan de reiziger maar aan de werkgevers, de werkgevers blijven maar vast houden aan de gebruikelijke kantoortijden!

Nieuwwester
4 dagen geleden

Verlies de Nederlandse kruideniersmentaliteit niet uit het oog: “Ons ben zuunig…”