fbpx
Foto: Stefan Verkerk / Treinreiziger.nl

Financiering Maaslijn rond, problemen voor reiziger nog niet voorbij

02 apr 2019 4:09

De provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg hebben samen met het Ministerie van Infrastructuur een akkoord bereikt om de Maaslijn te vernieuwen. Die plannen stonden door financiële tekorten op losse schroeven, maar doordat alle partijen nu extra geld op tafel leggen kunnen de verbeteringsmaatregelen doorgaan. Dat is hard nodig, want de prestaties op de spoorlijn staan al jaren onder druk. De reiziger moet nog wel even geduld hebben: pas tussen december 2023 en december 2024 is de upgrade afgerond.

Betrouwbaarheid

Het grootste probleem van de Maaslijn is dat de dienstregeling eigenlijk te krap is. Met de huidige infrastructuur is het zo dat een vertraagde trein alle tegemoetkomende treinen ook vertraagt. “Herstel van deze vertragingen is niet mogelijk zonder één of meerdere treinen te laten uitvallen, wat op dit moment de enige maar vanzelfsprekend vanuit reizigersperspectief onwenselijke beheersmaatregel is” vertelde een woordvoerder van de provincie Limburg eerder dit jaar aan Treinreiziger.nl.

Maatregelen

Om de dienstregeling betrouwbaar te maken, is er op vier plekken extra spoor nodig. Ook moet een deel van de Maaslijn geschikt gemaakt worden voor hogere snelheden. Omdat de treinen in de toekomst door gaan rijden naar Sittard, zal de Maaslijn ook geëlektrificeerd worden. Voor het project was 154,6 miljoen euro beschikbaar. Dat bleek veel te weinig. Volgens de huidige inzichten is er 213 miljoen euro nodig. Doordat de financiering niet gedekt was, was het onzeker of de upgrade van de spoorlijn wel door kon gaan. Nu is dat alsnog rond.

Planning

In de oorspronkelijke planning zou de upgrade van de Maaslijn volgend jaar worden afgerond. Die planning blijkt volkomen onhaalbaar. Het is nu de bedoeling dat het project tussen december 2023 en december 2024 wordt afgerond.

Enorme uitval

Voor de reizigers blijft het in elk geval afzien. Doordat de lijn nu vertragingsgevoelig is, is ook de uitval relatief hoog. Geen enkele trein is binnen Nederland de afgelopen twaalf maanden* vaker uitgevallen dan de trein Nijmegen – Venray. 13 procent van die treinen is niet aangekomen in Venray. In juni vorig jaar was de uitval het hoogst: 23 procent van de treinen kwam toen niet aan in Venray. En als de trein wel rijdt, dan heeft deze regelmatig vertraging (14%).

Reizigersgroei

Een ander probleem is volgens de provincie Limburg de reizigersgroei. Limburg heeft gerekend op een reizigersgroei van 9% tussen 2017 en 2020, en daarna op een groei van eenmalig 6%. De prognoses zijn weliswaar nog niet geactualiseerd, maar de provincie Limburg erkende half januari tegenover Treinreiziger.nl dat de groei hoger zal uitkomen. “Het lijkt er zeer op dat de huidige scope van elektrificatie en partiële spoorverdubbeling niet volstaat om de verdere verwachte toename van reizigers te kunnen faciliteren” aldus een woordvoerder van de provincie Limburg destijds.

Volle treinen

Door de slechte betrouwbaarheid en de reizigersgroei, lijkt de kans groot dat de treinen ook de komende vijf jaar op de Maaslijn vol blijven. “Bij een verdere reizigersgroei zal de zitplaatskans verder afnemen. Omdat treinmaterieel niet in ruime mate voorhanden is, zijn de mogelijkheden om extra treinstellen in te zetten beperkt” legt de provincie uit. Maar ook als Arriva nu al wel meer treinstellen had gehad, waren de problemen volgens de provincie niet opgelost. Dat komt door de infrastructuur. De perronlengtes laten op een aantal stations geen extra lange treinen toe. “Met name voor de drukste treinen van de dag betekent dit dat er weinig mogelijkheden zijn de reiziger extra capaciteit te bieden” vertelt een woordvoerder van de provincie Limburg. Opmerkelijk, want volgens Treinreiziger.nl is er dagelijks slechts één trein die bijna op maximale lengte rijdt.

Collegetijden

Alhoewel de problemen op de Maaslijn voorlopig niet opgelost zullen zijn, ziet de provincie toch mogelijkheden om de drukte in de volle treinen te bestrijden. De provincies en Arriva beloven nog met verbetermaatregelen te komen.
“Niet direct voor de hand liggende oplossingen bieden hier echter wel mogelijkheden en leveren, zo blijkt inmiddels, ook resultaat op” verklaart de provincie. Daarmee doelt Limburg op de aanpassingen van de collegetijden van de Radboud Universiteit en Hogeschool Arnhem/Nijmegen. Vorig jaar maart werd bekend dat op het piekmoment (8:20 uur) de drukte in de treinen rond Nijmegen met circa 19 procent is gedaald. Voor specifiek de Maaslijn geldt dat de trein met aankomst 8:20 uur iets minder druk is geworden, de opvolgende trein is juist drukker. “Spreiding van tijden lijkt daarmee effect te hebben. We onderzoeken of we op meer plaatsen afspraken over spreiding van les-, college- en werktijden kunnen maken” aldus de provincie.

De citaten van de provincie Limburg zijn ruim twee maanden geleden verkregen. Treinreiziger.nl wilde toen al een artikel publiceren over de reizigersgroei en de problemen op de Maaslijn. Dat artikel is echter nooit verschenen, omdat we niet achter de inhoud stonden.

Een lang gekoesterde wens van de provincie Limburg is een sneltrein Nijmegen – Roermond (- Maastricht). Dat zal straks ook na de uitvoering van de verbetermaatregelen niet mogelijk zijn. Voor een sneltrein is een verdergaande spoorverdubbeling vereist en dus ook een aanzienlijk hoger investeringskrediet.

0 0 stemmen
Artikel waardering
15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Dennis
5 jaren geleden

Ik hoop dat de treinen hierdoor ook een stukje sneller worden, waardoor de overstap in Nijmegen van/naar de IC Zwolle-Nijmegen-Roosendaal te halen valt. Nu moet je vanuit Twente richting Zuid-Limburg namelijk een flinke omweg over Den Bosch maken omdat er een aanfluiting van 2 minuten is in Nijmegen.

ton jonker
5 jaren geleden
Antwoord aan  Dennis

Zuid-Limburg is een ruim begrip:
Voor Maastricht kost je die flinke omweg 19 minuten, voor Sittard 10 minuten en als je naar Heerlen moet is de omweg maar 3 minuten.

Bert Sitters
5 jaren geleden

Lijken mij halve maatregelen. Af en toe een dubbelspoor
Nijmegen is belangrijk voor Midden- en Noord-Limburg. Er moet gewoon een snelle treinverbinding komen tussen Roermond en Nijmegen. Waarom kon er wel geld worden uitgetrokken worden voor de A73? Het spoor wordt nog altijd behandeld als een achtergesteld kindje.

Gerben Vos
5 jaren geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Volledig* dubbelspoor lijkt mij veel belangrijker dan elektrificatie. Wat zouden de kosten in dat geval zijn, vraag ik me af.

*of zo volledig mogelijk, misschien zijn er een paar bruggen of viaducten waar het te duur uitvalt; zolang dat maar kleine stukjes zijn hoeft dat geen probleem te zijn.

Bert Sitters
5 jaren geleden
Antwoord aan  Gerben Vos

Belangrijk is én én: dus dubbelspoor en elektrificatie.

dries molenaar
5 jaren geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Belangrijk is dat u dan ook het dubbele budget ergens vandaan moet halen.

Oscar
5 jaren geleden
Antwoord aan  Gerben Vos

Op een enkelsporig elektrisch baanvak kan arriva ter vergroting van de capaciteit Stadler KISS inzetten; dit zijn elektrische dubbeldekkers die in Zwitserland als S-Bahn rijden en bij het Oostenrijkse WestBahn als intercity.
Vroeg of laat gaat arriva deze dubbeldekkers nog nodig hebben als het een intercitydienst op de Maaslijn wil uitvoeren.

Op een dubbelsporig dieselbaanvak zal arriva ter vergroting van de capaciteit extra dieseltreinstellen moeten aanschaffen, die na verloop van tijd niet meer nodig zijn.

Piet
5 jaren geleden
Antwoord aan  Oscar

Zou kunnen echter wordt in de concessie geregeld dat de vervoerder investeerd in nieuw materiaal nadat de lijn geelectrificeerd is.

Bert Sitters
5 jaren geleden
Antwoord aan  Oscar

@mijnheer Molenaar. Ik hoef dat geld niet ergens vandaan te halen, maar de overheid. In plaats van nieuw asfalt, meer nieuw spoor

F. Eekhout
5 jaren geleden

Dat er op veel meer trajecten nog steeds enkelspoor is terwijl de vervoersvraag toeneemt en de overlast voor knelpunten in het spoornetwerk zorgt, is best vreemd te noemen. Naast de Maaslijn – die al veel eerder dubbelsporig en onder de draad had moeten worden gebracht – is er ook nog het stukje enkelspoor op het traject Den Bosch – Nijmegen, Landgraaf – Heerlen, Zwolle – Emmen waar ook veel stukjes enkelspoor ligt enzovoorts. De politiek legt soms prioriteiten die een alternatief en milieuvriendelijke mobiliteit geen goed doen en kiest voor snelwegen i.p.v. het OV en met name het spoor en daar mag best snel verandering in worden gebracht desnoods met particuliere financiële middelen…

Oscar B.
5 jaren geleden

3x en,en geheel dubbel spoor, en elektrificatie en meer zitplaatplaatsen.

Jo Lemmens
5 jaren geleden

Eigenlijk had men Arriva noot de concessie in Limburg moeten gunnen. Arriva is de 2e keus. Eerlijker was het geweest om de aanbesteding opnieuw te doen. Na 2 jaar heeft Arriva nog steeds niet alles op de rails. Alleen al in Maastricht waar de bussen voor een deel geëlektrificeerd zijn zijn nog steeds problemen. In- en uitchekapparaten die et niet altijd oen of een verkeerde halte aangeven!Chauffeurs die daar door erg gefrustreerd raken. Het heeft ook veel langer geduur dan gepland was om de Arrivatrein door te trekken naar Aken!

Bert Sitters
5 jaren geleden
Antwoord aan  Jo Lemmens

Dankzij het spoowegstation Hoofddorp heeft de vastgoedsector in de omgeving grote winsten gemaakt

Jo Lemmens
5 jaren geleden

Eigenlijk had men Arriva nooit de concessie in Limburg moeten gunnen. Arriva is de 2e keus. Eerlijker was het geweest om de aanbesteding opnieuw te doen. Na 2 jaar heeft Arriva nog steeds niet alles op de rails. Alleen al in Maastricht waar de bussen voor een deel geëlektrificeerd zijn zijn nog steeds problemen. In- en uitchekapparaten die het niet altijd doen of een verkeerde halte aangeven! Chauffeurs die daar door erg gefrustreerd raken. Het heeft ook veel langer geduurd dan gepland was om de Arrivatrein door te trekken naar Aken!

Alex Niessen
5 jaren geleden

Ook in de weekenden zet Arriva en in het verleden ook Veolia te weinig treinen in tussen Nijmegen en Venray. Vaak moeten reizigers op zaterdag of zondag gewoon staan. Terwijl in Venlo genoeg materieel op reserve staat