fbpx

Trein Den Haag – Eindhoven start per 3 april

De huidige trein Den Haag – Breda gaat per 3 april doorrijden naar Eindhoven. Daarmee vervalt de tijdelijke overstap. 

Eigenlijk had de trein al in december moeten gaan rijden, maar NS koos voor een stapsgewijze introductie van de trein. In de tweede helft van januari startte de verbinding Den Haag – Breda. Dat ging allerminst vlekkeloos. De eerste dagen viel gemiddeld ruim 20 procent van de treinen uit. Inmiddels is dat percentage gehalveerd, de eerste helft van maart viel 10 procent van deze treindienst uit. Alhoewel minder treinen uitvallen dan in het begin, doet de trein het nog steeds veel slechter dan alle andere treinen in Nederland. Ter vergelijking, in maart is gemiddeld 1,8 procent van de treinen gemiddeld in Nederland uitgevallen.

Pleidooi voor reservetrein
Reizigersorganisaties zijn blij dat Den Haag in april eindelijk weer een rechtstreekse verbinding krijgt met Eindhoven. “De beloofde aansluiting in Breda gaat nu regelmatig verloren,” concludeert Rikus Spithorst van Maatschappij voor Beter OV. De kans is reëel dat treinreizigers tussen Breda en Eindhoven ook te maken krijgen met een hogere uitval. Volgens Spithorst kan dat op een andere manier worden opgelost. “Bijvoorbeeld door een extra reservetrein in Breda te parkeren. Doordat het deel Breda – Eindhoven niet via de HSL gaat, kan dat een reguliere intercity zijn.” Hij wijst erop dat een dergelijke oplossing ook in Den Helder uitkomst heeft geboden.

Minder treinen Dordrecht – Breda
Ook reizigersorganisatie Rover ziet in de slechte prestaties van de trein Den Haag – Breda geen reden om het doorrijden naar Eindhoven verder uit te stellen. Wel wil de organisatie de resultaten monitoren. De afgelopen maanden reden de intercity’s Amsterdam – Dordrecht door naar Breda. Op die manier was er een alternatief als de nieuwe intercity uitviel. Vanaf 3 april komt er een einde aan die situatie. Wel zal er een keer per uur een intercity gaan pendelen tussen Dordrecht en Breda.

Delft Zuid en Schiedam
Vanaf 3 april stoppen ook alle Sprinters weer te Delft Zuid. Tevens gaan dan meer intercity’s stoppen in Schiedam. Op die stations stopten de afgelopen maanden minder treinen. Dat was nodig, omdat de trein Den Haag – Breda anders geen aansluiting kon geven in Breda. Toch zal Schiedam er per saldo geen treinen bij krijgen: dat komt doordat de treindienst Rotterdam – Hoek van Holland per 1 april stopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *