fbpx

Abellio start in Schotland met gratis treinkaartjes

01 apr 2015 14:08

Op het station van het Schotse Stirling gaf Abellio vanochtend het startsein voor de nieuwe ScotRail-concessie. Om de start te vieren geeft de NS-dochter gratis treinkaartjes weg met een totale waarde van 1 miljoen pond. De gratis treinkaartjes zijn beschikbaar via freescotrailtickets.com.

Vrijwel alle Schotse treinen rijden vanaf woensdag onder de vlag van Abellio. De NS-dochter heeft de concessie met een waarde van 6 miljard euro gewonnen door tal van verbeteringen te beloven. Zo zullen er meer zitplaatsen komen tussen Edinburgh en Glasgow en zullen de treinen bovendien sneller worden. De reistijd moet worden teruggebracht van 52 minuten nu naar 42 minuten.

Nieuwe treinen
Tussen de zeven grote steden in Schotland zal Abellio nieuwe comfortabele Hitachi-intercity´s in gaan zetten. Voorlopig zal Abellio nog gebruik maken van de oude treinen, die de afgelopen nacht zijn voorzien van een Abellio sticker.

Goedkope treinkaartjes
Ook scoorde Abellio punten door scherpere treintarieven te beloven. De helft van de treinen zal gevuld gaan worden met goedkope treinkaartjes. Al vanaf 5 pond zullen er voor vroegboekers treinkaartjes zijn tussen de zeven grote Schotse steden. In de 1e klas zullen de treinkaartjes beschikbaar zijn vanaf 10 pond. Werkzoekenden in Nederland zullen wellicht jaloers zijn, want in Schotland mogen werkzoekenden twee keer per maand gratis met de trein. Iets wat in Nederland niet door NS wordt aangeboden. 

Minister
Dave Mackay, de huidige minister van Transport, vertelde eerder aan de Telegraaf dat hij blij is dat de NS-dochter de spoorconcessie heeft gewonnen. "Voor de reizigers komen er betere treinen, snellere en comfortabelere routes en schappelijkere tarieven”, zegt hij.

Leren
Abellio topman Jeff Hoogesteger heeft de afgelopen periode al rondgetrokken om kennis te maken met zijn nieuwe werknemers. In De Telegraaf legde Hoogester uit dat hij denkt dat ook NS in Nederland zal profiteren van de nieuwe concessie. "Wij kunnen veel leren van de strenge winters in Schotland en van het sluiten van de toegangspoortjes op stations. Ook kan NS leren van onze efficiënte Abellio-organisatie en van onze manier van treinen kopen. En in het geval dat het hoofdrailnetwerk in Nederland op den duur openbaar wordt aanbesteed, leren wij in het buitenland hoe je winnend kunt bieden en winstgevend kunt exploiteren.”

Stoomtreinen
Abellio gaat niet alleen met gloednieuwe treinen rijden, maar ook weer een aantal hele oude stoomlocomotieven inzetten. Daarmee wil de NS-dochter meer toeristen trekken. Op zes routes zullen de stoomtreinen straks te zien zijn. Om te zorgen dat toeristen maximaal van het landschap kunnen genieten,krijgen de rijtuigen achter de stoomloc´s bovendien grotere ramen.