fbpx

Autovrije zondag rustig verlopen in Amsterdam

20 sep 2009 20:48

(Novum) – De autovrije zondag in Amsterdam is rustig verlopen. Eén verkeersregelaar heeft aangifte gedaan na een scheldpartij. Dat meldt de gemeente Amsterdam zondagavond. In 2007 waren er een aantal geweldsincidenten.

Vorig jaar verliep de autovrije zondag ook al betrekkelijk rustig, hoewel verkeersregelaars toen wel vaak doelwit waren van scheldkanonnades van gefrustreerde automobilisten. Maar vorig jaar vonden net als dit jaar geen geweldsincidenten plaats als gevolg van de dag. In 2007 werden verschillende verkeersregelaars nog bij afzettingen bedreigd, geslagen en in een geval zelfs opzettelijk aangereden.

Zondag was een groot deel van de stad afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Verkeer vanaf de ring A10 mocht tussen 10.00 en 17.00 uur de stad niet in, met uitzondering van de stadsdelen Zeeburg en Amsterdam-Noord. Veertig afzettingen bemand door 140 verkeersregelaars moesten ervoor zorgen dat de wegen waren afgesloten.

Wel konden bezoekers zich met het openbaar vervoer of taxi´s verplaatsen. Automobilisten konden gratis parkeren op P+R-terreinen en kosteloos met het openbaar vervoer verder reizen.

Wethouder Hans Gerson van Verkeer zegt dat de sfeer ontspannen en feestelijk was. "Ik heb kinderen op straat ziet krijten. Dat was alleen mogelijk omdat Amsterdammers vandaag gehoor gaven aan de oproep om hun auto te laten staan."

Op de Stadhouderskade in de hoofdstad reed volgens de gemeente over de hele dag genomen negentig procent minder verkeer richting Amsteldijk en 85 procent minder verkeer richting Leidseplein. Veel Amsterdammers pakten zondag de fiets, het openbaar vervoer, bleven thuis of namen de benenwagen.

Naast Amsterdam deden ook onder meer Den Haag, Rotterdam, Haarlem, Maastricht en Eindhoven mee aan de autovrije dag. Ook werd zondag in Amsterdam het 170 jarig bestaan van de Spoorwegen gevierd.