fbpx
(c) Kialna Photography

Bankpas kan opvolger worden van OV-chipkaart

19 jun 2014 14:47

Reizen met het openbaar vervoer kan wellicht in de nabije toekomst ook met de bankpas. Al dit jaar wil NS samen met andere vervoerders een proef doen. Naast reizen met de bankpas denkt de vervoerder ook na over reismogelijkheden zonder in- en uitchecken. Dat vertelde Joost Mortier van NS op de Dag van de Rail.

In Londen wordt het nu al mogelijk om te reizen met een betaalpas. "De reiziger kan dan met zijn bankpas in- en uitchecken. Het geld wordt dan rechtstreeks van de bankrekening afgeschreven. We willen dit ook met een kleine groep reizigers in Nederland gaan testen. Niet als NS, maar als OV-sector", zegt Mortier. 

De bedoeling is dat de proef nog dit jaar start. Wel moet eerst het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) akkoord gaan. De visie zal binnenkort daar gepresenteerd worden. Wanneer het grote publiek met de bankpas kan gaan reizen, is nog niet duidelijk. "Maar het kan snel gaan als we het ook financieel voor elkaar krijgen." NS heeft over de plannen al gesproken met ABN AMRO, die ook betrokken zal worden bij de proef.

Naast reizen op de bankpas ziet Mortier ook mogelijkheden om in de verdere toekomst zonder in- en uitchecken te reizen. "Veel mensen reizen met hun mobiele telefoon. Het zou heel mooi zijn als je straks met je mobiel kan reizen. In plaats van in- en uitchecken loop je dan door betaalzones. Als een reiziger zich dan geregisteerd heeft, en hij loopt door een betaalzone, checkt hij in (be-in), en als hij op het eindstation via de betaalzone weer verlaat, wordt de ritprijs berekend als hij opnieuw door de betaalzone loopt (be-out).

De telefoon is dan gekoppeld aan een Google of Apple-ID, die dan weer aan een credtitcard of een andere betaalmethode gekoppeld is. "Maar dit is verdere toekomstmuziek. We hebben hier nog geen proeven mee gepland staan."

Foto: Kialna Photography