fbpx
Foto: NS

Boekentrein vraagt aandacht voor belang van alfabetisering

07 sep 2009 16:33

NS rijdt samen met Stichting Lezen & Schrijven op dinsdag 8 september, Wereldalfabetiseringsdag, een speciale AtotZ Trein. Met de trein willen NS en de stichting aandacht vragen voor het belang van alfabetisering. De trein rijdt een speciaal traject door Midden en Zuid-Nederland, uitsluitend voor genodigden.

NS onderkent de problemen die samenhangen met ongeletterdheid en stimuleert al jaren het lezen in de trein. Voor de AtotZ Trein wordt bijzonder materieel ingezet, beplakt met citaten van bekende Nederlandse schrijvers en foto’s van lezende mensen. Dit materieel wordt geregeld ingezet bij evenementen die met lezen te maken hebben.

Ook Treinreiziger.nl kwam eerder in actie tegen ongeletterdheid. Zo vroeg deze website aandacht voor Room to Read, een organisatie die analfabetisme bestrijd, en specifiek actief is in ontwikkelingslanden. Room to Read – opgezet door een bevlogen ex-topman van Microsoft – heeft in haar negen jarig bestaan in totaal 9.000 schoolbibliotheken weten op te zetten. Hildebrand van Kuijeren van Treinreiziger.nl: "Een indrukwekkende organisatie. Omdat lezen en treinreizen goed samen gaat, vragen wij aandacht voor Room to Read".