fbpx

Flamsbaan: van Myrdal naar Flam

De Flamsbaan (in het Noors: Flåmsbane) is een zeer beroemde spoorlijn in Noorwegen. Met een hellingspercentage van gemiddeld 5,5% is dit de steilste normaalspoorlijn van Europa. De treinreis van Flåm – Myrdal duurt een uur, tijdens de reis kan genoten worden van een indrukwekkend uitzicht.

De Flåmsbane is een spoorlijn van slechts 20 kilometer lang. De trein heeft op de spoorlijn een maximumsnelheid  van 40 km/h. Dit komt door het hoge hellingspercentage van 5%. Flåm is het laagste station langs de spoorlijn, 2 meter boven zeeniveau. Het andere uiterste van de lijn – Myrdal – licht op een hoogte van 865,5 meter boven zeeniveau. Te Myrdal is er aansluiting op de spoorlijn naar Bergen en Oslo. Ook deze lijn (Bergenbaan) staat bekend om zijn schoonheid. De Vereniging van Internationale Treinreizigers heeft haar leden de mooiste spoorlijnen van Europa laten kiezen. Zowel de Flamsbaan als de bergenbaan komen in de top 25 van de mooiste spoorlijnen van Europa,

De Flåmsbane wordt gezien als Noors meesterwerk. Aanleg van de lijn was een hele en heeft in totaal 20 jaar geduurd. In 1940 werd de lijn geopend, en 4 jaar later werd de lijn voorzien van bovenleiding. Het aantal reizigers is tussen 1940 en nu is fors gestegen. De lijn behoord nu tot één van de populairste touristische attracties van Noorwegen.

Het eindpunt van de lijn – Flåm – ligt aan de Aurlandsfjord, de buurman van de Nærøyfjord. Nærøyfjord staat sinds 2005 op de UNESCO werelderfgoedlijst als cultuurlandschap dat bewaard moet blijven.  Dat is kenmerkend voor de omgeving waardoor de trein rijdt: een bijzonder prachtige omgeving.

Vanuit Nederland worden diverse treinvakanties aangeboden waarmee u per trein van Myrdal naar Flåm kunt reizen. 

 Meer informatie over de Flamsbanen is te vinden op de website van de Flåm Railway.

 

 

0 0 stemmen
Artikel waardering
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Koos Krijgsman
6 jaren geleden

Myrdak moet zijn Myrdal