fbpx

Geen treinverkeer Den Haag en beperkt rond Rotterdam door spoedreperatie

19 feb 2014 18:54

Woensdag heeft het treinverkeer tijdens de avondspits ernstige hinder ondervonden van spoedwerkzaamheden op het spoor. Rond Den Haag Centraal reden enige tijd geen treinen. Van en naar Rotterdam reden veel minder treinen. De problemen kunnen woensdag niet meer volledig worden opgelost. Ook donderdag en vrijdag zullen er minder treinen blijven rijden.

Volgens spoorbeheerder ProRail heeft het treinverkeer rond Den Haag Centraal alleen van 18:00 uur tot 18:10 uur volledig plat gelegen. Die tijd hebben verkeersleiders gebruikt om de situatie rond Den Haag te beoordelen, stelt ProRail. Dat was nodig omdat inspectie had aangetoond dat onderdelen van twee wissels bij Den Haag en en twee wissels bij Rotterdam direct aan vervanging toe waren. 

De reisinformatie van NS was, doordat de storing groot was en opeens opkwam, incorrect. "Er werden wel treinen gecommuniceerd bij de actuele vertrektijden. Die zijn bij dit soort problemen echter niet altijd bijgewerkt. Maar het is ook mogelijk dat er wel degelijk beperkt treinverkeer mogelijk was, maar dat dit vanwege de chaos nog niet direct gecommuniceerd werd", legt redacteur Hildebrand van Kuijeren uit.

De problemen in de regio Den Haag werden tot ver weg gevoeld. In Amsterdam RAI stond er een meute reizigers van de Huishoudbeurs lang op het perron omdat de treinen telkens net vóór vertrek als gecanceld werden aangekondigd.

Dat er woensdagavond rond Den Haag niet of nauwelijks treinen reden komt door een combinatie van slechte wissels en gestresst personeel van ProRail, zegt Roel Berghuis van FNV Spoor. ProRail ontkent de lezing. Voor Rover en Maatschappij Voor Beter OV is de ontstane situatie onaanvaardbaar. Ze willen dat er ingegrepen wordt bij de spoorbeheerder.