fbpx

Grontmij adviseert provincie Zuid-Holland over R-Net

18 dec 2013 10:38

Advies- en ingenieursbureau Grontmij heeft van Provincie Zuid-Holland de opdracht gekregen om een advies te schrijven voor het beheer en onderhoud van de R-net buscorridors. Het gaat onder andere om zaken als abri’s, fietsenstallingen, prullenbakjes en reizigersinformatiesystemen.

R-net is een hoog frequent netwerk van bussen, trams en metro’s. Ook twee treinverbindingen vallen straks onder het R-net. Het netwerk moet symbool staan voor comfortabel, betrouwbaar en stipt OV, herkenbaar aan roodgrijze voertuigen. De overgang naar R-net is nog in volle gang. Noord-Holland loopt daarbij voorop met onder andere diensten tussen Amsterdam, Schiphol en Haarlem en Amsterdam en het Westland.

De provincie Zuid-Holland gaat negen verbindingen onder de vlag van R-net aanbieden. De eerste R-netbussen in Zuid-Holland rijden vanaf 2014 tussen Leiden en Zoetermeer.  De MerwedeLingelijn (Dordrecht – Geldermalsen) zal vanaf 2019 onder het R-net vallen. Voor de realisatie in Zuid-Holland is ruim € 450 miljoen gereserveerd. Hiervan wordt ook de verdubbeling van de sporen tussen Leiden en Woerden gefinancierd.

Daarnaast gaan ook de trams in Den Haag en de metro van Rotterdam onder het R-net vallen. Deze rijden echter niet onder de verantwoording van de provincie, maar van de Stadsgewest Haaglanden en de stadsregio Rotterdam.