fbpx

Hogesnelheidstrein Helsinki – St-Petersburg een succes

Sinds december 2010 rijdt er tussen Helsinki en St. Petersburg een hogesnelheidstrein. Volgens de Finse Spoorwegen (VR) is de trein een groot succes. De treindienst wordt aangeboden onder de naam Allegro. Allegro is een samenwerking tussen de Finse Spoorwegen en de Russische spoorwegen (RZD).

Voor december 2010 werd de dienst uitgevoerd door klassieke treinen. De Allegro rijdt inmiddels vier keer per dag tussen Helsinki en St. Petersburg en rijdt maximaal 220 kilometer per uur. Dankzij de hoge snelheid is de reistijd verkort van 5,5 uur naar 3,5 uur. De Allegro treindienst is een succes. De trein vervoert ruim 50% meer reizigers dan de klassieke trein een jaar eerder.

In mei maakte de VR bekend dat het aantal reizigers in 2011 wel eens kon uitkomen op 290.000. Eerder was men nog van 250.000 reizigers uit gegaan. Inmiddels is duidelijk dat ook de verwachting van mei is overtroffen: meer dan 300.000 reizigers hebben in 2011 van de lijn gebruik gemaakt.  Vooral russen maken van de trein gebruik.

Op de bovenste foto is de Allegro te zien, op de onderste foto de oude klassieke trein. Beide foto´s zijn afkomstig van Wikipedia, beschikbaar onder GNU licentie. De bovenste foto is gemaakt door Морозов Л.Н., de onderste foto door Sergey Nemanov.