fbpx

In beeld: Feestelijke opening Utrecht Centraal

07 dec 2016 17:43

De vernieuwde stationshal van Utrecht Centraal is woensdag na zes jaar bouwen feestelijk in gebruik genomen. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) opende samen met de directeuren Pier Eringa van ProRail en Roger van Boxtel van NS de nieuwe hal. En ook de Utrechtse wethouder Victor Everhardt was daarbij betrokken.

UTopen54.jpg

“De Deltawerken van het spoor”: zo omschreef staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) woensdag tijdens de opening het vernieuwde station Utrecht CS. “Met deze moderne terminal kan Utrecht weer vooruit,” aldus de staatssecretaris.

UTopen57.jpg

Utrecht Centraal is het drukste station van Nederland. Op topdagen komen er 220.000 treinreizigers en zo´n 60.000 passanten over de vloer. Er arriveren en vertrekken dagelijks 1500 treinen. Bij het station komt de grootste fietsenstalling van de wereld. Het gebouw is geschikt om de komende jaren door te groeien naar 100 miljoen OV-reizigers per jaar.

UTopen21.jpg

De opening gaat gepaard met allerlei festiviteiten. Zo kunnen reizigers een yogales volgen en vrijgezellen kunnen speeddaten bij het meetingpoint.

Twee NS-medewerkers, Trudy en Robert, trouwen woensdag op Utrecht CS. Het treinkoppel was eigenlijk van plan om in 2017 te trouwen, maar toen ze de mogelijkheid kregen om vandaag te trouwen op het station, besloten de twee die mogelijkheid met beide handen aan te grijpen.

Na het huwelijk van Robert en Trudy konden ook andere reizigers en voorbijgangers met elkaar trouwen voor één dag. Inclusief toepasselijke verkleedkleren. Zowel volwassenen als kinderen maakte gebruik van het “pop-up” huwelijk.

UTopen16.jpg

UTopen16.jpg

UTopen16.jpg

Ook kon er in de stationshal genoten worden van films. Speciaal vanwege de opening was er een pop-upbioscoop ingericht, waarin films werden vertoond. Utrechtse filmmakers hadden eerder de mogelijkheid gekregen om films in te sturen.

UTopen16.jpg

UTopen16.jpg

De verbouwing van de stationshal vond plaats “terwijl de winkel open was,” zegt ProRail over de omvangrijke klus. Het treinverkeer moest doorgaan, stationsvoorzieningen bleven open. “We geven het station op feestelijke wijze terug aan reizigers en inwoners van de stad,” typeert de spoorbeheerder de opening.

Het is niet de eerste verbouwing, uitbreiding of vernieuwing. Sinds de opening van het oorspronkelijke station in 1843 is het zo´n zeven keer onder handen genomen.

Het vernieuwde Utrecht Centraal: 

UTopen33.jpg

UTopen33.jpg

UTopen33.jpg

UTopen33.jpg

UTopen12.jpg

UTopen12.jpg

UTopen23.jpg

UTopen23.jpg

UTopen27.jpg