fbpx

Innovatie: Wissel winterproof zonder wisselverwarming

19 jan 2017 12:42

Een wissel die bestand is tegen extreme winterse omstandigheden is nabij. Het ontwerp van dat spoorwegwissel ligt op dit moment klaar voor evaluatie, tests en certificering bij een machinefabrikant in Nederland. Dat zegt mechanical design engineer Richard de Roos tegenover SpoorPro.

De Roos ontwierp het wissel al in 2013. De Zweedse netbeheerder Trafikverket en de Russische spoorwegen hebben interesse getoond. ProRail heeft ook interesse getoond, maar wil nog geen verdere stappen maken, schrijft SpoorPro. Dat zou te maken hebben met de huidige langdurige contracten die ProRail heeft met andere partijen.

Met de ingebruikname van het nieuwe spoorwegwissel is volgens De Roos geen wisselverwarming meer nodig. “Daardoor kan een significante hoeveelheid energie, CO2-uitstoot en kosten worden bespaard. Daarnaast vermindert het wissel storingen in de dienstregeling in de winter.”

Volgens De Roos is het nieuwe wissel beter bestand tegen sneeuw en ijs doordat de wisseltong anders beweegt. “Je kunt zelfs een kruiwagen met grindstenen over het wissel heen gooien en dan blijft het toch werken”, aldus De Roos tegenover de website. Meer informatie over het nieuwe wissel is hier te vinden.

Foto: winterproofturnout.info